Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ»

Από το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» - Απόστολος Μουσούρης
Από το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» - Απόστολος Μουσούρης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ΤΟ Βορείων Συνοικιών του ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας διοργανώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα «Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Οκτώβρη, στο ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 127, Αλσος Φιλαδέλφειας), στις 18.30. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Συζητώντας με συντελεστές της εκδήλωσης τόνισαν στον «Ριζοσπάστη» ότι «στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Επανάσταση που εγκαινίασε την ιστορική εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό και των πολύμορφων εκδηλώσεων που κάνει το Κόμμα μας, ξεχωρίσαμε και θέλαμε να αναδείξουμε και μια διαφορετική πλευρά, αυτή την τεράστια επίδραση που άσκησε η ΕΣΣΔ ακόμα και στο χώρο της μουσικής...».

«Ετσι, επιλέξαμε να ντύσουμε την εκδήλωσή μας, την ομιλία με ένα μουσικό αφιέρωμα. Είναι προφανές ότι ο δρόμος του Oκτώβρη γίνεται ο κοινός δρόμος, πηγή έμπνευσης για τους καταπιεζόμενους λαούς όλου του κόσμου. Kάτω από την επίδραση των ιδεών του Oκτώβρη, φουντώνουν τα επαναστατικά κινήματα των άλλων χωρών. Η λάμψη της νέας ζωής φωτίζει τους αγώνες των εργατών των καπιταλιστικών χωρών. Ο απόηχος ήταν τόσο μεγάλος που η Επανάσταση και η οικοδόμηση του πρώτου εργατικού κράτους, επιδρά και σε ζητήματα τέχνης και πολιτισμού».


Συζητώντας πώς δούλεψαν συγκεκριμένα μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ για την εκδήλωση, μας αναφέρουν ότι: «Από το καλοκαίρι μελετούσαμε τις μουσικές των αντάρτικων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και κυρίως από ποια ρώσικα τραγούδια έχουν δανειστεί διάφορα μουσικά μοτίβα και θέματα. Η μουσική των αντάρτικων τραγουδιών χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Πρωτότυπες δημιουργίες συνθετών, δάνεια από διεθνή εμβατήρια ή δάνεια από δημοτικά τραγούδια. Τα τραγούδια που επενδύθηκαν με τη μουσική διεθνών εμβατηρίων είχαν κατά κύριο λόγο μελωδίες ρώσικων επαναστατικών τραγουδιών. Με αυτόν τον τρόπο εκφραζόταν ο σεβασμός και ο θαυμασμός του λαού μας προς τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού και τις κατακτήσεις της.

Κι έτσι καταλήξαμε να παρουσιάσουμε επαναστατικά ελληνικά τραγούδια που έχουν δανειστεί τις πιο πολλές φορές τη μουσική, αλλά ορισμένες φορές και τους στίχους από τα ρώσικα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την Κατιούσα και τον Υμνο του ΕΑΜ, ή τη Βαρσαβιάνκα και το "Ανεμοι Θύελλες". Την ιστορία αυτών των τραγουδιών θα παρουσιάσουμε, με αφηγήσεις, προβολή πρωτότυπων βίντεο, αλλά και με τραγούδι από το νεοσύστατο συγκρότημα του Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινές και πολύμορφες δραστηριότητες(2017-10-19 00:00:00.0)
Τραγούδια του αγώνα από όλο τον κόσμο(2017-10-17 00:00:00.0)
Εκδήλωση για «Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ»(2017-10-14 00:00:00.0)
Τα cd που θα διακινούνται στο Φεστιβάλ(2016-09-22 00:00:00.0)
Γιορτάστηκαν τα 90χρονα του Φιντέλ(2016-08-17 00:00:00.0)
Η ηρωίδα ενός τραγουδιού(1997-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ