Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στο επίκεντρο Brexit και σχέσεις με την Τουρκία

Copyright 2017 The Associated

Το Brexit αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία (κατόπιν πρότασης της Γερμανίας), τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και την κατάσταση γύρω απ' τα ζητήματα της μετανάστευσης, της άμυνας - εξωτερικών υποθέσεων, της ψηφιοποίησης, συζητά από χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), με τη συμμετοχή και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες, απ' τις οποίες αναμένεται ενίσχυση των δράσεων στους παραπάνω τομείς και προς ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, όπου διακηρυγμένος στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Η Σύνοδος Κορυφής θα εγκρίνει επίσης τα συμπεράσματα για την ψηφιακή Ευρώπη, στη βάση των συζητήσεων στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο στο Ταλίν της Εσθονίας.

Τον τόνο των εργασιών έδωσε πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη χτες στη Σύνοδο και δηλώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά το κράτος δικαίου, κινούνται σε «λάθος κατεύθυνση» και πρέπει να «αποτιμηθούν αρνητικά». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τυχόν ποινές δεν θα συνδέονται με τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί να δώσει η ΕΕ - έχοντας εκταμιεύσει έως τώρα τα μισά - στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της. Σύμφωνα με τα σενάρια, σε βάρος της Τουρκίας μπορεί να παρθούν μέτρα όπως η μείωση της ενταξιακής βοήθειας 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που της αναλογεί έως το 2020 ή η διοχέτευση των χρημάτων σε ΜΚΟ.

Απ' την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, επανέλαβε τις θέσεις του για ΕΕ με κοινή άμυνα και επιτάχυνση του σχετικού ταμείου, για εμπορικές συμφωνίες «που προστατεύουν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές της» - βασικά τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση των όρων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) με φόντο τις κόντρες μονοπωλίων. Χτες το πρωί, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέι έστειλε ανοικτή επιστολή σε δεκάδες χιλιάδες από τους περίπου 3.600.000 πολίτες χωρών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαβεβαιώνοντάς τους πως εγγυάται τα δικαιώματα παραμονής, εργασίας, υγείας και ασφάλισης.

Ωστόσο, η ανοικτή επιστολή της δεν φάνηκε να έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς πολλοί από τους ομολόγους της στις άλλες χώρες της ΕΕ δεν φαίνονταν πρόθυμοι να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Λονδίνου για την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.

Στο παζάρι των Βρυξελλών βρέθηκε χτες και ο αρχηγός των Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζ. Κόρμπιν, καλώντας την Μέι και τους άλλους ηγέτες της ΕΕ «να κάνουν βήματα μαζί» ώστε να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη των σοσιαλδημοκρατών «για το μέλλον του Σοσιαλισμού», υποστήριξε ότι Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν «πολύ επικίνδυνο για την απασχόληση στη Βρετανία», «καταστροφικό για τη βιομηχανία» και, στο ...όνομα του «διεθνισμού», είπε ότι «θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά ταυτόχρονα χτίζουμε μία στενή σχέση συνεργασίας με τους φίλους στην ΕΕ στη βάση των κοινών συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ