Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕ
Απόφαση για «πόθεν έσχες»

Εν μέρει παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε από το ΣΤΕ η Υπουργική Απόφαση για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», η παράταση της προθεσμίας υποβολής των οποίων λήγει αύριο Σάββατο.

Το ΣΤΕ έκρινε ότι η Υπουργική Απόφαση, που καθόριζε τον «τύπο και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολή των δηλώσεων αυτών» και κατά της οποίας είχαν στραφεί οι δικαστικές ενώσεις, είναι παράνομη. Ειδικότερα, συνταγματική κρίθηκε η ηλεκτρονική υποβολή για όλους τους υπόχρεους. Για τους δικαστές η ολομέλεια του ΣτΕ δέχτηκε ότι το 15μελές όργανο που θα πραγματοποιεί τον έλεγχο των δηλώσεων θα πρέπει να συγκροτείται «τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων». Το ίδιο ισχύει και για τους συζύγους τους, ενώ θεωρείται απρόσφορη η «καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου των ανώτατων δικαστών και όχι δειγματοληπτικού, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς».

Αντισυνταγματική κρίθηκε η υποχρέωση των δικαστών, αλλά και όλων των άλλων υπόχρεων (αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.λπ.) να δηλώνουν τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας ή σε θυρίδες καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κ.λπ.) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Αντισυνταγματικό κρίθηκε επίσης το ότι στην επίμαχη Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπεται η πενταετής παραγραφή για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.

Για επανέκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης κάνει λόγο η κυβέρνηση «λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της απόφασης της ολομέλειας του ΣΤΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ