Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση στη «σκακιέρα» των αναδιαρθρώσεων στην Ευρωζώνη

Στα «γεμάτα» ξεκινούν την επόμενη βδομάδα οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που επανέρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, στο «κάδρο» των γενικότερων διεργασιών προβάλλουν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη, όπως είναι η κυοφορούμενη αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ως «θεσμού» αξιόπιστης διαχείρισης και επιβολής αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς βέβαια και η ενδοαστική διαπάλη γύρω από τις εκκρεμότητες της «τραπεζικής ένωσης», ζήτημα που με τη σειρά του «ακουμπάει» και τις υποθέσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης, καταλυτικός παράγοντας θεωρείται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και βέβαια η τοποθέτηση του επόμενου υπουργού των Οικονομικών της, που σε κάθε περίπτωση θα «παίξει» καθοριστικό ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες. Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, διατυπώνονται πλέον «αβεβαιότητες» και γύρω από την εξειδίκευση των ρυθμίσεων σχετικά με την όποια «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά και για το χρόνο που αυτές θα προσδιοριστούν, ζητήματα για τα οποία τον «πρώτο λόγο» θα έχει η πλευρά του ΕSM, με γνώμονα βέβαια την ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών συμφωνιών.

Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, η αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και των ιδιωτικών χρεογράφων από τους διεθνείς «οίκους» πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει ακόμη μπόλικο δρόμο να διατρέξει, έτσι ώστε αυτά να γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως ασφαλής εγγύηση για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τις εγχώριες τράπεζες και μέσω αυτών στις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους. Σε αυτό το πλέγμα, αν και δεν ομολογείται δημόσια, το «αποκούμπι» που αναζητείται από το εγχώριο κεφάλαιο για την περίοδο μετά το 2018, έχει να κάνει με τα παζάρια για την υπαγωγή του ελληνικού κράτους στις ειδικές πιστωτικές γραμμές στήριξης του ESM και, μάλιστα, όπως αυτές θα επαναπροσδιοριστούν στη συνέχεια, στο πλαίσιο της μετεξέλιξης του Οργανισμού σε «νομισματικό ταμείο» της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, σε έκθεση της JP Morgan, ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η «μη καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα». Για παράδειγμα, θα υπάρξουν στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και σημαντικός έλεγχος από τους δανειστές στις δημοσιονομικές κινήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι εγχώριοι βιομήχανοι

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» «φιλοξενεί» τις απόψεις του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας», στο πλαίσιο της ενδοαστικής συζήτησης σχετικά με τη λεγόμενη «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» και της περιφοράς των προγραμμάτων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων, που «διαφημίζει» η κυβέρνηση στις περιφέρειες της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο εν λόγω βιομηχανικός σύνδεσμος προτείνει σειρά παρεμβάσεων ενίσχυσης, όπως η εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Θεσσαλία, αναβάθμιση του ρόλου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και της δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμένα Βόλου και τη διασύνδεσή του με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι Αλμυρού. Πρόκειται, δηλαδή, για παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη διοχέτευση κρατικού χρήματος, ενώ επαναδιατυπώνεται και το «αίτημα» για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αναδιαρθρώσεων με φρέσκο πακτωλό στο κεφάλαιο(2020-12-12 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με φόντο γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και κινδύνους(2018-12-14 00:00:00.0)
Εφιαλτικά για το λαό όλα τα «σενάρια» της επόμενης μέρας(2017-11-02 00:00:00.0)
«Ξεκλειδώνουν» την «αξιολόγηση» με φόντο ανταγωνισμούς και «ανησυχίες»(2017-01-17 00:00:00.0)
Παζάρια και ανταγωνισμοί με φόντο τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες(2016-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ