Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ
Ο Γκορμπατσόφ

4ο ΜΕΡΟΣ

(Τελευταίο)

Το πραγματικό πραξικόπημα, λοιπόν, δεν ήταν η κήρυξη έκτακτης ανάγκης στις 19 Αυγούστου του 1991. Το πραγματικό πραξικόπημα ήταν ένα «συνταγματικό πραξικόπημα» (εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, 6.9.1991), δηλαδή ένα πετυχημένο πραξικόπημα με επικεφαλής τον Γιέλτσιν. Το πολιτικό περιεχόμενο του πραξικοπήματος του Γιέλτσιν ήταν ο απότομος τερματισμός της «διπλής κυριαρχίας» που παρέλυε τη χώρα και που είχε διαμορφωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Επομένως, ήταν λογική συνέπεια η καταστολή του ΚΚΣΕ, η επιβολή της πολιτικής ηγεσίας της ντόπιας κομπραδόρικης αστικής τάξης (που σήμερα αρκετά σωστά χαρακτηρίζεται σαν μαφία, που είναι η πιο γυμνή, πολιτιστικά η λιγότερο χαλιναγωγημένη έκφραση καπιταλιστικών μεθόδων κυριαρχίας). Το οικονομικό περιεχόμενο του πραξικοπήματος του Γιέλτσιν ήταν η παράδοση τμημάτων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στην ξένη ιμπεριαλιστική αστική τάξη που ήδη περίμενε με αγωνία.

Το ζήτημα της εξουσίας σε μια μακρόχρονη πάλη για την παραπέρα ύπαρξη της κεντρικής θέσης του σοσιαλισμού στην Ευρώπη είχε αποφασιστεί. Οπως η 18 Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη, έτσι και το πραξικόπημα του Γιέλτσιν δεν ήταν επανάσταση, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η βαθιά στροφή ξέβρασε στην επιφάνεια τυχοδιώκτες σαν τον Γιέλτσιν, ξαπέστειλε έναν κήρυκα του «παγκόσμιου εκδημοκρατισμού» σαν τον Σεβαρντνάντζε στην κορυφή μιας κλίκας πραξικοπηματιών στη Γεωργία και οδήγησε έναν εφευρέτη της «νέας σκέψης» σαν τον Γκορμπατσόφ να γίνει ο ταξιδιώτης που δίνει διαλέξεις, και που σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, «τώρα πρέπει να κερδίσει μερικά δολάρια για την οικογένειά του». Αν πάρει κανείς να συγκρίνει παρόμοιες εκτεταμένες ιστορικές διαδικασίες, θα διαπιστώσει με νηφαλιότητα ότι τέτοιου είδους «υποκειμενικές μεταμορφώσεις» δε συμβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία!

***

Κι αν ακόμα χαρακτηρίσει κανείς τη θεμελιακή διαδικασία της εποχής μας σαν «παγκόσμιο εμφύλιο πόλεμο», κι αν ακόμα μιλήσει γι' αυτή σαν «αντιπαράθεση ανάμεσα στην αστική και τη ριζοσπαστική - προλεταριακή ουτοπία», παραμένει το υπαρκτό ιστορικό περιεχόμενό της: Η κίνηση της εποχής μας διενεργείται από την πάλη των δύο κύριων τάξεων, της αστικής τάξης και του προλεταριάτου, είναι κίνηση που έχει σχέση με τις μεταβατικές διαδικασίες που συγκροτούν την εποχή. Στοιχεία των μορφών κίνησης της εποχής είναι, κατά συνέπεια, η διαμόρφωση του ιμπεριαλισμού, καθώς και η αποικιοκρατική κυριαρχία του κόσμου απ' αυτόν, είναι ο πρώτος πραγματικά παγκόσμιος πόλεμος του 1914, καθώς και η Οχτωβριανή Επανάσταση, ο φασισμός, καθώς και τα ουσιαστικά αποτελέσματα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Από αυτή την ιστορική σκοπιά, οι διαδικασίες διάλυσης του υπαρκτού σοσιαλισμού στις ιστορικές συγκεκριμένες μορφές που αυτός πήρε από το 1871 και το 1917/1945, δεν είναι άλλο από μια οπισθοδρομική μορφή πορείας της κίνησης της εποχής και ακριβώς γι' αυτό μια οπισθοδρόμηση με (κοσμο)ιστορική σημασία. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του παγκόσμιου συστήματος που ήταν συνδεμένο μαζί της, η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι κύριοι χαμένοι του φασιστικού πολέμου, αυτής της μεγάλης σύγκρουσης της εποχής, γίνονται, ας πούμε, εκ των υστέρων πάλι οι κερδισμένοι. Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές απώλειες αυτής της εκ των υστέρων νίκης θα είναι τεράστιες. Η κοινωνική πρόοδος δείχνει τις «απώλειες τριβής» στην αντιφατική ενότητα του είναι και του γίγνεσθαι, του ενεργητικού και του παθητικού, της συνέχειας και της ασυνέχειας, των εξελικτικών τάσεων και των επαναστατικών ρήξεων, της προόδου και της οπισθοδρόμησης, της «αρμονικής» ανάπτυξης και της όξυνσης με τις κρίσεις.

Ωστόσο, ακόμα και στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του υπαρκτού σοσιαλισμού παρουσιάζονται ουσιαστικά στοιχεία του περιεχομένου της εποχής. Σαν κύριες τάξεις δεν εμφανίστηκαν στην ιστορία άλλες από την αστική τάξη και την εργατική τάξη. Η αντιφατική τους πάλη και η αντιφατική τους ενότητα έχουν φανερωθεί το ίδιο καθαρά όπως και το γεγονός ότι όπου υποκύπτει η εργατική τάξη, όπου αποτυχαίνουν οι αντιπροσωπευτικά δρώντες θεσμοί της, δεν υπάρχει άλλο ιστορικό υποκείμενο, ικανό να είναι στη θέση της κοινωνικός φορέας της προόδου της κοινωνίας. Η ιμπεριαλιστικά παραμορφωμένη κοινωνικοποίηση ή η οικουμενική μετάβαση στη συνειδητή, σχεδιασμένη, ανθρώπινη συμπεριφορά του κοινωνικοποιημένου ανθρώπου με τη φύση και με τον εαυτό του, παρουσιάζονται στη διάλυση σαν πραγματική ιστορική εναλλακτική λύση της εποχής.

Η οπισθοδρόμηση δεν ισχύει μόνο για τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές, το ιστορικό πισωγύρισμα έχει σαν περιεχόμενο ποιοτικά το νέο στένεμα και τον περιορισμό των δυνατοτήτων δράσης όλων των αντιφατικών - διαφοροποιημένων προοδευτικών δυνάμεων σ' ολόκληρο τον κόσμο (και το γεγονός που στο μεταξύ φαίνεται καθαρά ότι εδώ στη χώρα μας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα συνδικάτα, οι Πράσινοι και άλλοι, έχασαν με τη ΓΛΔ και τη Σοβιετική Ενωση την «ενδοχώρα» τους, δεν είναι παρά μια επαρχιακή ανταύγεια της οικουμενικής διάστασης αυτής της απώλειας). Μ' αυτή την έννοια, η ήττα του σοσιαλισμού συνεπάγεται μια ξεκάθαρη διακινδύνευση των ουσιαστικών βάσεων της μελλοντικής ανθρώπινης ιστορίας.(...)

ΤΕΛΟΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»:

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το συγκεκριμένο άρθρο, όσο και άλλα που δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης» αυτήν την περίοδο, με αφορμή τα 10 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, δεν καλύπτουν όλες τις πλευρές του ζητήματος, ούτε απηχούν σε όλα τους τα σημεία τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του Κόμματος, θεωρούμε όμως ότι συμβάλλουν στον προβληματισμό που αναπτύσσεται για τα τραγικά εκείνα γεγονότα και οι αναγνώστες μας κριτικά πρέπει να μελετούν τις σχετικές απόψεις.


Του
Ράινερ ΕΚΕΡΤ*
Ο Ράινερ Εκερτ είναι Γερμανός επιστήμονας καθηγητής σε Γυμνάσιο της Φραγκφούρτης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ντμίτρι Μεντβέντεφ(2010-09-12 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Μτσισλάβ Ροστροπόβιτς(2007-04-28 00:00:00.0)
...και η εξήγηση του αποτελέσματος(2006-03-25 00:00:00.0)
Ο στυγνός πατριδοκτόνος(2001-08-17 00:00:00.0)
O Λένιν ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα(1999-08-06 00:00:00.0)
Μέρος των βουλευτών δεν έκανε το χρέος του(1999-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ