Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πιο αποφασιστικά ενάντια στην καταδίκη του Σλ. Μιλόσεβιτς

Με τον ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ζ. Αντζέλκοβιτς, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς ενώ προσέρχεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς ενώ προσέρχεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς, γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

«Είμαστε βέβαιοι ότι είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο πόλεμος σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και του λαού της έγινε χάριν της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της περίφημης δήθεν εθνοκάθαρσης. Τώρα όλοι καταλαβαίνουμε, και εκείνοι που δε θέλουν να το παραδεχτούν, ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έγινε ακριβώς για να προωθηθεί η αλλαγή των συνόρων και για διευθετηθούν οι ανταγωνισμοί και οι διαφορές, όσον αφορά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αγωγούς πετρελαίων, τη ληστεία του πλούτου των λαών, γενικότερα σχέδια που έχουν σχέση και με την Ανατολική Ευρώπη και με την περιοχή της Ρωσίας, Κασπίας Θάλασσας, κλπ. Αν όλα αυτά τα υπογραμμίζουμε, είναι, για να πούμε, ότι χρειάζεται να υπάρχει σαφής συμπαράσταση στον αγώνα που κάνει ο γιουγκοσλαβικός λαός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας για να σταματήσει η παραπομπή και η καταδίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Και σ' αυτή την περίπτωση ο καθένας πρέπει να πάρει θέση: 'Η θα πάρει θέση υπέρ αυτών που έκαναν την επέμβαση και δολοφόνησαν και άλλαξαν τα σύνορα και χτύπησαν τα συμφέροντα του γιουγκοσλαβικού λαού, ή θα σταθεί με την πλευρά εκείνων που αντιστάθηκαν και θέλησαν να υπερασπιστούν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας τους. Εμείς είμαστε σαφώς με τους δεύτερους, ανεξάρτητα, αν θέλετε, αν συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα, ιδεολογικά, πολιτικά ή προσανατολισμού.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός πρέπει πιο αποφασιστικά να παλέψει κατά της καταδίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γιατί μ' αυτό τον τρόπο προστατεύει το δικαίωμά του να παλεύει εναντίον εκείνων που εισβάλλουν στη χώρα του. Αυτοί που πρέπει να δικαστούν, είναι αυτοί που έκαναν τον πόλεμο, κι αυτοί που πρέπει πολιτικά να καταδικαστούν, είναι αυτοί που διαβαίνουν τα σύνορα της χώρας με το προσωπείο του φιλάνθρωπου, του ειρηνιστή, του διαιτητή».

Απορρίφθηκε η προσφυγή

Ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε τελικώς την προσφυγή νομικής εκπροσώπησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την αποφυλάκιση τού πρώην ηγέτη και την αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε χτες ο Ολλανδός δικαστής, Ρούελ Πάρις, το δικαστήριο έκρινε, αφ' ενός, πως «είναι αναρμόδιο να αποφανθεί επί του αιτήματος απελευθέρωσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» και, αφ' ετέρου, πως το δικαστήριο της Χάγης που έχει συγκροτηθεί ειδικά για την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι «ανεξάρτητο και αμερόληπτο»! Το επιχείρημα των Ολλανδών δικαστών ήταν πως η σύσταση τού ειδικού δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία «ανήκει «σαφώς στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή καθορίζεται από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών»...

Ως γνωστόν, οι νομικοί εκπρόσωποι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχαν καταθέσει την περασμένη βδομάδα προσφυγή ενώπιον δικαστηρίου του Αμστερνταμ, ζητώντας την αποφυλάκιση τού πελάτη τους με το επιχείρημα ότι ένα διεθνές δικαστήριο συγκροτείται με διεθνή συνθήκη, γεγονός που δεν ισχύει στην περίπτωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Πάντως, μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, ο Νίκο Βάρκβισερ, επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας υποστήριξης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε πως η νομική εκπροσώπηση του Μιλόσεβιτς θα ασκήσει έφεση και θα προσφύγει σε ανώτερο ολλανδικό δικαστήριο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ