Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1944: Γενικό προσκλητήριο του ΕΑΜ

Από το γιορτασμό των τρίχρονων του ΕΑΜ στα Φουρνά, παρουσία της ηγεσίας του και ξένων αντιπροσωπειών
Από το γιορτασμό των τρίχρονων του ΕΑΜ στα Φουρνά, παρουσία της ηγεσίας του και ξένων αντιπροσωπειών
Στις 1-2 Σεπτέμβρη 1944 συνήλθε στο Νεοχώρι της Ευρυτανίας Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ, στην οποία πήραν μέρος εκτός από ολόκληρη την Κεντρική του Επιτροπή, αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της χώρας, πλην της Κρήτης, καθώς και αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου, του ΕΛΑΣ και άλλων εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων. Η σύσκεψη ενέκρινε ομόφωνα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ στην απόφασή της διαπίστωνε:

«Ο πόλεμος με γρήγορους ρυθμούς βαδίζει προς το νικηφόρο για τις δημοκρατικές δυνάμεις τέρμα του. Η ραγδαία προέλαση των σοβιετικών στρατευμάτων προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη και η απομάκρυνση των γερμανικών στρατευμάτων από τις ελληνικές και γιουγκοσλαβικές περιοχές, απειλεί με άμεση απομόνωση τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα. Οι κατακτητές, μπροστά στον κίνδυνο αυτό, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να διαφύγουν και να σωθούν και για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για την εξασφάλιση των δρόμων διαφυγής τους».

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ καθόριζε το καθήκον «οι οργανωμένες λαϊκές δυνάμεις του ΕΑΜ να ξεσηκώσουν σ' έναν πανελλήνιο πολεμικό συναγερμό τον ελληνικό λαό, να μπουν επικεφαλής του και να τον οδηγήσουν στον αγώνα δίπλα στον ΕΛΑΣ, για την τελική συντριβή του φασισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ