• 17 ψήφοι απέμεναν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 300, όσον αφορά την κατηγορία για τον πόλεμο στην Τσετσενία
  • - ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). - Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ψήφισε το Σάββατο, 15 Μάη, ύστερα από τρεις μέρες συζητήσεων, κατά της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν... - 1999-05-18 00:00:00.0"/>
  • 17 ψήφοι απέμεναν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 300, όσον αφορά την κατηγορία για τον πόλεμο στην Τσετσενία
  • - ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). - Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ψήφισε το Σάββατο, 15 Μάη, ύστερα από τρεις μέρες συζητήσεων, κατά της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν... - 1999-05-18 00:00:00.0" /> Μέρος των βουλευτών δεν έκανε το χρέος του | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 18 Μάη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 21
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΡΩΣΙΑ
    Μέρος των βουλευτών δεν έκανε το χρέος του
    • Για τρίτη φορά ο Γιέλτσιν στην 9χρονη προεδρία του "γλιτώνει" την απαρχή διαδικασίας καθαίρεσης
    • 17 ψήφοι απέμεναν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 300, όσον αφορά την κατηγορία για τον πόλεμο στην Τσετσενία

    ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

    Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ψήφισε το Σάββατο, 15 Μάη, ύστερα από τρεις μέρες συζητήσεων, κατά της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, απορρίπτοντας και τις πέντε κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί με πρωτοβουλία των κομμουνιστών και των συμμάχων τους. Πριν από την ψηφοφορία μίλησαν οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων, οι οποίοι διατύπωσαν τις θέσεις των κομμάτων τους. Τίποτα το αναπάντεχο δε συνέβη, μια και όλες οι θέσεις ήταν βασικά γνωστές από τα πριν. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι επικεφαλής των Βουλευτικών Ομάδων "Ναροντοβλάστιε" Νικολάι Ριζκόφ και του Αγροτικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ δήλωσαν ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν για όλες τις κατηγορίες υπέρ της αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Τις περισσότερες κατηγορίες υποστήριξε και ο επικεφαλής της Βουλευτικής Ομάδας "Περιοχές της Ρωσίας" Ολέγκ Μορόζοφ. Από τη μεριά τους, οι αντίπαλοι της αριστερής πλειοψηφίας χρησιμοποίησαν το χρόνο της ομιλίας τους για ατεκμηρίωτες κατηγορίες ενάντια στους κομμουνιστές.

    Ακολούθησε ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία χωριστά για κάθε κατηγορία αποπομπής με πέντε ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος. Από τους 450 βουλευτές της Δούμας πήραν ονομαστικά ψηφοδέλτια 348, απ' αυτά 46 ήταν άκυρα. Για καμία από τις πέντε κατηγορίες δεν έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 300 ψήφοι για να αρχίσει η διαδικασία της αποπομπής. Ο μεγαλύτερος αριθμός θετικών ψήφων (283) επιτεύχθηκε στην ψηφοφορία για την κατηγορία που αφορά τον πόλεμο στην Τσετσενία την περίοδο 1994-96. Στις ψηφοφορίες για τις άλλες κατηγορίες οι θετικές ψήφοι κυμάνθηκαν από 238 έως 263. Συγκεκριμένα:

    Πρώτη κατηγορία: προετοιμασία, υπογραφή και εφαρμογή των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ και διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης - υπέρ 239 ψήφοι, κατά 79. Δεύτερη κατηγορία: βίαιη διάλυση του Συνεδρίου των Λαϊκών Βουλευτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ κατά την περίοδο Σεπτέμβρης - Οκτώβρης 1993 - υπέρ 263 ψήφοι, κατά 60. Τρίτη κατηγορία: πόλεμος στην Τσετσενία - υπέρ 283 ψήφοι, κατά 43. Τέταρτη κατηγορία: καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων, εξασθένηση της αμυντικής ικανότητας και της ασφάλειας της χώρας - υπέρ 241 ψήφοι, κατά 77. Πέμπτη κατηγορία: γενοκτονία των λαών της Ρωσίας - υπέρ 238, κατά 88.

    Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ: από τους 129 βουλευτές οι 128 ψήφισαν υπέρ της αποπομπής σε όλες τις κατηγορίες, ένας βουλευτής απουσίασε λόγω ασθένειας. Βουλευτική Ομάδα του Αγροτικού Κόμματος: και οι 35 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποπομπής. "Ναροντοβλάστιε": υπέρ 42 βουλευτές, 1 κατά και 4 δεν πήραν ψηφοδέλτια (για τον πόλεμο στην Τσετσενία).

    Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (ΦΔΚΡ) του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία) του Βίκτορ Τσερνομίρντιν τάχθηκαν κατά της αποπομπής. Μάλιστα το ΦΔΚΡ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Ο Ζιρινόφσκι έσωσε για άλλη μια φορά τον Γιέλτσιν από μια δύσκολη κατάσταση. Είχε στηθεί μπροστά στις κάλπες για να μην πάρουν οι βουλευτές του τα ψηφοδέλτια. Μόνο ένας δεν πειθάρχησε και προκάλεσε την οργή του Ζιρινόφσκι, ο οποίος απείλησε την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή να τιμωρήσει των ανυπάκουο βουλευτή. Τέλος, το κόμμα "Γιάμπλοκο", όπως είχε υποσχεθεί, ψήφισε, αν και όχι όλοι οι βουλευτές, υπέρ της αποπομπής στην κατηγορία για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

    Για τρίτη φορά στα 9 χρόνια παραμονής του Γιέλτσιν στο πηδάλιο της Ρωσίας, το νομοθετικό όργανο ξεκίνησε τη διαδικασία αποπομπής του. Την πρώτη φορά, το Μάρτη 1993, στο 9ο Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών της Ρωσίας δεν έφτασαν μερικές δεκάδες ψήφοι για την αποπομπή. Το Σεπτέμβρη 1993 το 10ο έκτακτο Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών είχε καθαιρέσει τον Γιέλτσιν, αλλά αυτός ως απάντηση βομβάρδισε το Ανώτατο Σοβιέτ και το διέλυσε. Τώρα δεν έφτασαν 17 ψήφοι στο ζήτημα της Τσετσενίας για να ξεκινήσει η διαδικασία για να απαλλαγεί η Ρωσία και ο βασανισμένος της λαός από τον Γιέλτσιν και το περιβάλλον του.

    Αντιδράσεις

    Ολος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος διατυμπανίζει για την ήττα των αριστερών δυνάμεων και του ΚΚΡΟ. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης δοκιμάζουν ένα αίσθημα πικρίας και απογοήτευσης. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν εκτίμησε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: "Δεν είναι ούτε νίκη, ούτε όμως και ήττα". Από τη μεριά του, σε συνέντευξή του στο κανάλι ΝΤΒ, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι δε θεωρεί πως το ΚΚΡΟ υπέστη ήττα. Κατά τη γνώμη του, η Κρατική Δούμα εξέφρασε, πάντως, τη δυσπιστία της στον Γιέλτσιν και υπογράμμισε: "Τέτοια επίθεση που έγινε στη διάρκεια της ψηφοφορίας και στις παραμονές της, που ποτέ δεν την φανταζόμουνα. 17 βουλευτές, οι οποίοι είχαν υπογράψει επίσημα τις κατηγορίες και διατήρησαν τις υπογραφές τους επί 8 μήνες, όσο διήρκησε η εξέταση της υπόθεσης αυτής από την Ειδική Επιτροπή, κλονίστηκαν. Πρόκειται για 3 βουλευτές του Ζιρινόφσκι, 4 βουλευτές του "Σπίτι μας - η Ρωσία" και 5 βουλευτές των "Περιοχών της Ρωσίας". Μπορεί κανείς να φανταστεί ποια ήταν η ατμόσφαιρα. Συγχρόνως, θέλω να επιβεβαιώσω ότι έγινε λαϊκό δημοψήφισμα και το 98% των πολιτών ζητάει την παραίτηση του Γιέλτσιν. Τα υλικά, σχεδόν 20 τόμοι, υπάρχουν σε κασέτες, στις εφημερίδες και αύριο θα μάθουν όλοι τι συνέβη στην πραγματικότητα".

    Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι 13 και 15 Μάη είναι, αναμφίβολα, ιστορικές μέρες, διότι η ανώτατη εξουσία έδωσε λόγο για τις πράξεις της ενώπιον του λαού. Δυστυχώς, ένα μέρος των βουλευτών δεν έκαναν το χρέος τους ως βουλευτές και πολίτες, απλώς λιποτάκτησαν από το πεδίο της μάχης, μη συμμετέχοντας στην ψηφοφορία. Ενα άλλο μέρος υποστήριξε ανοιχτά τον Γιέλτσιν και, άρα, μοιράστηκε μαζί του την ευθύνη για όλα τα κακουργήματά του απέναντι στο λαό της Ρωσίας. Στην παραμονή του Γιέλτσιν στην εξουσία συνέβαλε, τέλος, και ο εντεταλμένος Τύπος που a priori πήρε το μέρος του Γιέλτσιν, κλείνοντας τα μάτια στις ακαταμάχητες αποδείξεις της ενοχής του σε όλες τις πέντε κατηγορίες.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ