Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διακήρυξη του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ

Το αποτελούν οι 16 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ειρήνης, που εορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου, οι 16 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις που αποτελούν το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ επαναβεβαιώνουν την απόφασή τους να εργαστούν συντονισμένα προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Σε κοινή διακήρυξη για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, η μόνιμη συντονιστική επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ χαιρετίζει «την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν πνεύμα καλής θέλησης, ώστε οι συνομιλίες να αποτελέσουν αποφασιστικό βήμα για άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου που κατακρατεί την Κύπρο διχοτομημένη», σημειώνεται στη διακήρυξη. Οι 16 οργανώσεις του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ υποστηρίζουν την εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης σε ένα ομόσπονδο δημοκρατικό σύστημα, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, σε ένα ενιαίο σύστημα οικονομίας.

Επίσης, υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό «θα αποβεί επωφελές για την οικονομία, τους εργαζομένους και τον κυπριακό λαό στο σύνολό του».

Στο μεταξύ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, είχε χτες την πρώτη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια την τρίτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει επισημάνει στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών τις τοποθετήσεις του Τούρκου συνταγματολόγου, Μπακίρ Τσαγλάρ, ότι «η πολιτική για συνομοσπονδία ή για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία δε συνάδει ούτε και με τη συνθήκη εγγυήσεως».

Συνάντηση είχαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σ. Χάσικος με τον υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση σημείωσαν πως εξέτασαν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, μπροστά και στις νέες προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί όξυνση της κατάστασης με κάποιο «θερμό» επεισόδιο. Παράλληλα, συζήτησαν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ