Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συγκλίνουν και στα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα

Κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» μέχρι τις 15/4 «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

«Σήμα» κλεισίματος της «αξιολόγησης» μέχρι τις 15/4, με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, εξέπεμψε η κυβέρνηση μετά το χτεσινό ΚΥΣΟΙΠ
«Σήμα» κλεισίματος της «αξιολόγησης» μέχρι τις 15/4, με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, εξέπεμψε η κυβέρνηση μετά το χτεσινό ΚΥΣΟΙΠ
Με αντιλαϊκό ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απρίλη, στο Αμστερνταμ, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου επανέρχονται στην Αθήνα στο τέλος της βδομάδας.

Μάλιστα, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας υπογράμμιζε ότι η «αξιολόγηση» θα έχει «κλείσει» μέχρι τις 15 Απρίλη, επισημαίνοντας ότι τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα φτάνουν στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ποσά ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ορισμένες «δυστοκίες» εντοπίζονται για την εξειδίκευση μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ (ποσά που αντιστοιχούν σε 1,8 δισ. ευρώ), για τα οποία έχουν επιστρατευθεί μια σειρά από αντιλαϊκά «ισοδύναμα», με αιχμή τους ειδικούς φόρους που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» μέχρι τις 15/4 συνδέεται και με την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (15 - 17/4).

Σωρεία αντιλαϊκών «ισοδύναμων» μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, δρομολογούνται και τα παρακάτω:

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-- Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούνται και οι παρεμβάσεις που αφορούν στη συμπίεση του άτυπου αφορολόγητου και των επιστροφών σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η ενίσχυση της μάζας των κρατικών εσόδων μέσω της φορολογικής κλίμακας, της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης», αλλά και του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία.

Το κουαρτέτο έχει ρίξει στο αντιλαϊκό τραπέζι και την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης, που θεωρούνται «σίγουρης» εισπρακτικής απόδοσης. Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, εξετάζει τις δυνατότητες εφαρμογής ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων από την πλευρά της περαιτέρω περιστολής των κρατικών δαπανών.

Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποστέλλει, τις επόμενες μέρες, στην Eurostat τα αναλυτικά στοιχεία της εγχώριας στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με το κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, αλλά και τις νέες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, όπως για τη διαμόρφωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για το ύψος του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Επενδύσεις με «κράχτη» την «αξιολόγηση»

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που «τρέχει» η κυβέρνηση υλοποιώντας σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, εκτίμησε πως όσον αφορά το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, η όλη διαδικασία - τα παζάρια με τον υποψήφιο «επενδυτή» και η ψήφιση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή - θα έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο.

Ακόμα, ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα σε 10 μέρες που θα παρέχει κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και ότι θα είναι κίνητρο για τις τράπεζες να μειώσουν την προμήθειά τους.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, που θα φέρει έκρηξη επενδύσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, μιλώντας σε εκδήλωση της «British American Tobacco» για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά.

Παράλληλα, διαμηνύοντας στους επενδυτές την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης του κεφαλαίου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και να προχωρήσουμε σε ένα αύριο που θα επουλώσει τις πληγές της πολύπλευρης κρίσης που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δυναμική της χώρας είναι δεδομένη και είναι σημαντικό που μεγάλες εταιρείες την αξιοποιούν, φέρνοντας τον στόχο της ανάπτυξης ακόμα πιο κοντά»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγέλλει διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα(3/5/2017)
Μέχρι τον Οκτώβρη η κυβερνητική απάντηση(6/8/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org