Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ζυμώσεις» και «μαγειρέματα» ενόψει Συνεδρίου

Ζυμώσεις δείχνει να είναι σε εξέλιξη (και) στο εσωτερικό της ΝΔ, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, χωρίς ωστόσο - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - να πρωτοστατούν φανερά σ' αυτές «πρωτοκλασάτα» στελέχη.

Συγκεκριμένα, δέκα μέλη (Ν. Νικολαΐδης, Κ. Ζωντανός, Ευαγγελία Αγαλοπούλου - Πετράκου, Π. Ινιωτάκης, Θ. Ματάλας, Ευ. Πάνου, Παναγιώτα. Σαρούκου, Ι. Χονδρογιάννης, Χρ. Παρράς και Αλ. Κόκκαλης) της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (το ανώτατο όργανό της) απέστειλαν επιστολή στον Κυρ. Μητοστάκη, εκφράζοντας «έντονες ανησυχίες» και «ενστάσεις» για τις εν εξελίξει διαδικασίες του προγραμματισμένου για τις 22-24/4 συνεδρίου του κόμματος. Μιλούν για «αντικαταστατικές αποφάσεις, που αλλοιώνουν τη σύνθεση και τη φιλοσοφία του Συνεδρίου». Στηλιτεύουν π.χ. το ότι εκλέγονται 1.819 σύνεδροι, «αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων».

Επίσης, καταγγέλλουν ότι διαγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου (στους επίσημους καταλόγους της ΝΔ, εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατ. μέλη και στην πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης προέδρου συμμετείχαν 407 χιλιάδες). Μιλούν για «σωρεία περιπτώσεων (...) όπου εξοβελίζονται μέλη με ιστορική διαδρομή από τους καταλόγους, καθώς και παλαιά μέλη, που δεν κατόρθωσαν για διαφόρους λόγους είτε να ψηφίσουν στις τελευταίες διαδικασίες, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου, να υποβάλουν αίτηση επανεγγραφής, εφόσον πλέον αντικαταστατικά δεν επιτρέπει η εκδοθείσα αναρμοδίως εγκύκλιος» και ζητούν την άμεση παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη προς «αποκατάσταση της εσωκομματικής δημοκρατίας» και «πιστή τήρηση της καταστατικής διαδικασίας».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η κίνησή τους εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με κινήσεις δημιουργίας νέου κόμματος στα «δεξιά της ΝΔ» και λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέων προέδρων νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων και μετέπειτα των συνέδρων.

Λέγεται, εξάλλου, ότι οι περισσότεροι από τους δέκα καταγγέλλοντες στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές τον Ευ. Μεϊμαράκη, όπως επίσης ότι η απόφαση να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος ήταν προϊόν ευρύτερων ζυμώσεων σε «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς» κύκλους, καθώς τις τελευταίες μέρες έγιναν αρκετές συνάξεις με κεντρικό θέμα συζήτησης το συνέδριο.

Λέγεται, επίσης, ότι πρόσφατα συναντήθηκαν περίπου 20 «γαλάζια» στελέχη, εκ των οποίων μερικά υπογράφουν την επιστολή και συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν όχι μόνο να διεκδικήσουν θέσεις στην ΠΕ, αλλά και να αναδείξουν όσες «αντικαταστατικές αποφάσεις» λαμβάνει η νέα ηγεσία, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι. Αναφέρεται, επίσης, ότι άλλη μια σύναξη πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα από στελέχη της Β΄ Αθηνών που αυτήν την περίοδο δεν είναι κοντά στη νέα ηγεσία και θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο.

Ακόμα κυκλοφορεί ότι προηγήθηκε επιστολή του Φ. Ταυρή (πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου) στον γραμματέα Οργανωτικού Β. Σπανάκη, με την οποία σημείωνε - όπως και οι δέκα προαναφερόμενοι - ότι παρανόμως αυξήθηκαν οι σύνεδροι από το Λεκανοπέδιο Αττικής όπως και την Α΄Θεσσαλονίκης σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Ουσιαστικά, οι καταγγέλλοντες εκτιμούν ότι αλλάζει ο συσχετισμός των εσωκομματικών δυνάμεων, καθώς εκλέγονται περισσότεροι σύνεδροι από τα αστικά κέντρα, ευνοώντας τους όποιους σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά της, η ηγεσία αρνείται τις καταγγελίες και διαχέει ότι η εντολή που έδωσαν στο νέο πρόεδρο της ΝΔ όσοι ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές είναι η δημιουργία ενός «σύγχρονου κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία». Σε αυτήν τη βάση, υποστηρίζει π.χ. ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των εκλεγμένων συνέδρων απολύτως σύμφωνη με το καταστατικό της ΝΔ και ανταποκρινόμενη σε πληθυσμιακά κριτήρια, στα μεγέθη της συμμετοχής στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου και στα εκλογικά ποσοστά του κόμματος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org