Eurokinissi |
Ν. Κοστέλο και Ντ. Βελκουλέσκου, εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔNΤ, αντίστοιχα, στο κουαρτέτο |
Σε αυτήν τη συγκυρία, η πλευρά του ΔΝΤ επανήλθε με τη δημοσιοποίηση «πρότασης» για νέες μειώσεις στις σημερινές συντάξεις, στην παραπέρα σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, στην «ανάγκη» για εκ των προτέρων νομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμόζονται μετά το 2018, ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας, προκειμένου το «πρόγραμμα» να διατηρηθεί σε «τροχιά επιτυχίας». Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα μέτρα αυτά αποτελούν «ένα το κρατούμενο» ανεξάρτητα από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Την ίδια ώρα, η διαπάλη ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ εντοπίζεται πλέον και γύρω από το βαθμό «αξιοπιστίας» του ενός ή του άλλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντάει στις αιτιάσεις του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το «το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Μπράιντχαρτ, οι «Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα». Αναφερομένη στην πορεία της «αξιολόγησης», σημείωσε πως «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ αποτυπώνουν τους ανταγωνισμούς γύρω από τον μεταξύ τους επιμερισμό πιθανής χασούρας από την υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στην περίπτωση συμμετοχής του ΔΝΤ και μέσω νέας δανειακής σύμβασης.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί την επίτευξη ενός συμβιβασμού γύρω από τα πλεονάσματα της περιόδου μετά το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» τονίζει: «Κάποια κράτη - μέλη υποστήριζαν τη θέση ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για 10 χρόνια. Αλλα κινούνται προς ένα συμβιβασμό 5 ετών. Η ελληνική θέση είναι ότι κανένα από τα δύο δεν θα λειτουργήσει για την Ελλάδα και προτείναμε το συμβιβασμό τού να μειωθεί άμεσα στο 2,5%, αλλά συμφωνώντας με τους θεσμούς ότι η μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την πρόταση της συγκυβέρνησης, μείωση του στόχου κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (2,5% από 3,5% από το 2019) διαμορφώνεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που θα δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί, δε, ότι «μικρομεσαίες» χαρακτηρίζονται επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους.
Βασικό θέμα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου θα είναι ο μόνιμος, νέου τύπου «κόφτης», τον οποίο προτάσσει η συγκυβέρνηση ως αντιλαϊκό «ατού» για τη διασφάλιση της «αξιοπιστίας του προγράμματος» που ισοδυναμεί με μνημόνιο διαρκείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προβλέπονται μόνο οριζόντιες περικοπές, αλλά προκαθορισμένα μέτρα και στόχοι που θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, όπως περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροελαφρύνσεων και αυξήσεις φόρων σε βάρος βέβαια των λαϊκών νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, ανοίγει και η συζήτηση για την ανάληψη δράσης και «εποπτικών ελέγχων» και από την πλευρά του «Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου», συνδυαστικά βέβαια με το «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο». Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν, «το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την Ευρωζώνη». Θα πρόκειται για μια ακόμη «δικλίδα ασφαλείας», με στόχο την «αξιόπιστη» εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος.
Σε αυτό το φόντο, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια του κουαρτέτου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε και το θέμα του άρθρου που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του Ταμείου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Μ. Ομπστφελντ, που επαναλαμβάνει τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί και πρόσφατα, στο πλαίσιο της «παράλληλης αξιολόγησης» που διενεργεί το ΔΝΤ.
Οι ενστάσεις της συγκυβέρνησης αλλά και των ευρωπαϊκών «θεσμών» επικεντρώνονται κατά βάση στο χρόνο που δημοσιοποιήθηκε αυτή η παρέμβαση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τέτοιες κινήσεις εν μέσω διαπραγμάτευσης».
Χαρακτηριστική επί του θέματος είναι και η χτεσινή τοποθέτηση του ΕSM, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε πως «ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην πρακτική της διεξαγωγής ιδιωτικών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα με την ελληνική κυβέρνηση», δηλαδή χωρίς την «άκαιρη» δημοσιοποίηση «προτάσεων» και άλλων συζητήσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «στόχος είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, του Εργασιακού και των μέτρων του 2018 σε επίπεδο συμφωνίας επί της αρχής».