Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12604

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική κατευνασμού και ανοχής απέναντι στο ναζισμό ιστορικά συνέβαλε στο δυνάμωμά του

Για τις δηλώσεις του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου


ΣΕΛ.  7

Στην αντιλαϊκή ατζέντα κυβέρνησης - κεφαλαίου ο λαός να απαντήσει με τη δικιά του!
  • Να απαιτήσει την ικανοποίηση των αναγκών του
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο την αναπλήρωση των μεγάλων λαϊκών απωλειών

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2017.

Καλούμε και απ' αυτό το βήμα τους μισθωτούς, εργαζόμενους, το λαό να μη συμβιβασθεί μ' αυτήν την πορεία, που τον οδηγεί στη μόνιμη ανασφάλεια, στη σκληρή εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.

Να μη συμβιβασθεί με τους μισθούς πείνας, με τη μόνιμη ανεργία των νέων, με τον εξευτελισμό των συνταξιούχων, με την οδύσσεια των αυτοαπασχολούμενων.

Να σηκώσει το ανάστημά του και να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να απαιτήσει να ζήσει με αξιοπρέπεια, να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και όχι απλά να επιβιώνει.

Το ΟΧΙ του ΚΚΕ στον κρατικό προϋπολογισμό να αντηχήσει και σαν καμπάνα προειδοποίησης, σηματοδοτώντας αφύπνιση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε συμμαχία όλων των κοινωνικών δυνάμεων της ανατροπής, με μεγάλους ισχυρούς αγώνες διαρκείας. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα και μπορεί να υπάρξει και διέξοδος για το λαό.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιοι «βγάζουν λάδι» τους ναζί!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και για όποιον είχε αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πολιτική της προωθεί τον κατευνασμό των φασιστοειδών της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, διαμορφώνει κλίμα ανοχής τους, όποιος θεωρούσε ότι ήταν υπερβολικά όσα γράφτηκαν με αφορμή την επίσκεψη στο Καστελόριζο, τότε δεν έχει παρά να διαβάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς δεν μας άρεσε. Από την άλλη, όμως, πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: Μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης, δηλαδή ο εκδημοκρατισμός, και να ακολουθήσουν οι εικόνες». Οι διευκρινίσεις Παρασκευόπουλου όχι μόνο δεν συνιστούν «διόρθωση» ή «ανασκευή» αλλά επιβεβαιώνουν τις αρχικές δηλώσεις με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται δηλώσεις του τύπου, «με μια πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή μπορούμε να κάνουμε χωριό» και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων αστικών κομμάτων. Εχουν γραφτεί, άλλωστε, και σε μερίδα του αστικού Τύπου, που μάλιστα σήμερα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το φλερτ του με τους ναζί. Νωπές είναι επίσης οι εικόνες στελεχών της ΝΔ που μίλαγαν με τα φασιστοειδή μέσα στη Βουλή σαν να ήταν ...κολλητάρια.

Είναι νωπές οι μνήμες από δηλώσεις καλοπιάσματος παραμονές του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών, προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ή τα στελέχη της, ώστε να δώσουν γραμμή στους ψηφοφόρους για τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις παράξενες ευαισθησίες για τα δικαιώματα των προφυλακισμένων ναζί από την πρώην πρόεδρο της Βουλής και άλλα πολλά. Κι όλα αυτά ενώ η δίκη για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, για τις εγκληματικές επιθέσεις σε εργαζόμενους στο Πέραμα και σε Αιγύπτιους ψαράδες ήταν σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με πολλούς και διάφορους τρόπους η κυβέρνηση αλλά και άλλα αστικά κόμματα επιχειρούν να «αθωώσουν» τους χρυσαυγίτες. Να τους «βγάλουν λάδι«, να εξωραΐσουν το δολοφονικό τους χαρακτήρα, που πάει χέρι - χέρι με τη ναζιστική φασιστική ιδεολογία τους. Διαδικασία που γίνεται είτε εντός είτε εκτός Βουλής. Ενίοτε βλέπουμε τους χρυσαυγίτες - εντός Βουλής - να λένε καλά λογάκια για τους κυβερνώντες, που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόσφατα, τους είδαμε «αλά μπρατσέτα» στο Καστελόριζο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, ακούγονται δηλώσεις από ΣΥΡΙΖΑ μεριά ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό τα λέει όλα... Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ολόκληρο άλμπουμ με φωτογραφίσεις εκπροσώπων των αστικών κομμάτων με τη ΧΑ.

Καμιά εντύπωση δεν πρέπει να προκαλούν όλα αυτά. Οπως σημείωνε ο «Ριζοσπάστης» σε άρθρο του τις προηγούμενες μέρες, η ΧΑ δεν είναι «ξένο» σώμα για το αστικό πολιτικό σύστημα παρ' όλες τις διαφορές του με τα άλλα αστικά κόμματα, ιδεολογικές, πολιτικές, κ.λπ., αποτελεί μια εφεδρεία για το κεφάλαιο, χρήσιμη σε δύσκολες περιστάσεις. Αλλωστε, τέτοιες διαδικασίες «ξεπλύματος» και αναμόρφωσης φασιστικών δυνάμεων έχουν συντελεστεί σε πολλά κράτη της «δημοκρατικής» ΕΕ, με αποτέλεσμα κάποιες απ' αυτές να παίρνουν μέρος σε κυβερνήσεις συνεργασίας με άλλα αστικά κόμματα. Γιατί όχι και οι «αναμορφωμένοι» χρυσαυγίτες στο μέλλον;

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή στο ναζισμό ούτε σε αυτούς που τον εξωραΐζουν. Γιατί η Ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η ανοχή δυναμώνει και προετοιμάζει για πολλά και σοβαρά δεινά σε βάρος των εργαζομένων.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις για τα ζητήματα της Υγείας

Κινητοποιήσεις χτες έξω από το «Λαϊκό» και το Παίδων «Αγία Σοφία». Πρόγραμμα δράσης από Λαϊκές Επιτροπές και τις επόμενες μέρες

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών σύστημα Υγείας - Πρόνοιας διεκδίκησαν, χτες το απόγευμα, 28 σωματεία και φορείς των ανατολικών συνοικιών, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στα νοσοκομεία «Λαϊκό» και Παίδων «Αγία Σοφία». Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν την Τετάρτη 14/12 οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας και την Παρασκευή 16/12 οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας.


ΣΕΛ.  24


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατιά πολιτική εξόρμηση με συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις

ΣΕΛ.  10
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πολύνεκρες επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη - Κάιρο

ΚΚΕ: Να δυναμώσει η ετοιμότητα και αλληλεγγύη των λαών


ΣΕΛ.  19
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους

ΣΕΛ.  15


Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org