Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εταξε στους νησιώτες... τα σχέδια ενίσχυσης του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Νίσυρο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Νίσυρο
Στο στόχο να φτιάξουν μια εικονική πραγματικότητα συγκλίνουν οι χτεσινές κυβερνητικές παρεμβάσεις, με τον τόνο να δίνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη Νίσυρο, υποτίθεται με εξαγγελίες ανακούφισης των νησιωτών, αν και δεν δόθηκε απάντηση σε κανένα απ' τα ουσιώδη προβλήματα που κι αυτοί αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Αλ. Τσίπρας στη Νίσυρο, αφού διαβεβαίωσε για την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντας ότι «θα τηρήσει μέχρι κεραίας» το αντιλαϊκό πρόγραμμα, μοίρασε «χάντρες και καθρεφτάκια», παρουσιάζοντας σχέδια επί χάρτου για αντιμετώπιση αυτονόητων ζητημάτων, όπως η λειψυδρία, η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η Παιδεία και η Υγεία, συναρτώντας επιπλέον τις όποιες παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από κονδύλια της ΕΕ, που, ως γνωστόν, προτάσσουν ως «επιλέξιμα» τα έργα ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι σε επιχειρηματικούς ομίλους για άφθονο χρήμα από το ΕΣΠΑ έτοιμο να κατευθυνθεί σε «επενδυτικές προτάσεις», εναποθέτοντας προκλητικά τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα γίνει πάνω στα ισοπεδωμένα εργατικά δικαιώματα και στο βαθύτερο μπλέξιμο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Ειδικότερα, μίλησε για ενίσχυση υποδομών και επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, παραπέμποντας σε νέα προνόμια στους εφοπλιστές, αναφέρθηκε σε δέσμη μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας με τη διεκδίκηση απ' την ΕΕ ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων αλλά και άλλες διευκολύνσεις, όπως πρόσβαση σε ρευστότητα, ρυθμίσεις αποπληρωμής παλιότερων επενδύσεων κ.ο.κ.

Την κυβερνητική πολιτική, που επιβαρύνει τη ζωή και των κατοίκων των νησιών, την παρουσίασε ως αναγκαίο κακό προκειμένου «να βγούμε απ' το ζυγό της επιτροπείας» και την προσπέρασε για να αναλωθεί σε κομπασμούς για τις 5.000 «προσλήψεις» - συμβάσεις με ημερομηνία λήξης στην πραγματικότητα - στον τομέα της Υγείας που καταρρέει απ' τις ελλείψεις, για τα ψίχουλα που μοιράζει στους συνταξιούχους την ώρα που λεηλατεί το ισχνό τους εισόδημα, αλλά και για την προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως ...αντάλλαγμα της μετατροπής τους σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όπως σηματοδοτούν και οι συμφωνίες της ΕΕ που έχει συνυπογράψει.

Ακόμα, υποσχέθηκε ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση του τομέα Υγείας στα νησιά, μονάδες αφαλάτωσης, χρηματοδότηση σχεδίων για το περιβάλλον και την Ενέργεια, π.χ. διαχείριση απορριμάτων, αποβλήτων, κάλυψη ενεργειακών αναγκών, στήριξη του τουρισμού κ.ά., έκτακτη ενίσχυση για 4.000 κτηνοτρόφους των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκατομμύρια ευρώ για 12.000 αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών, αύξηση επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκατομμύρια ευρώ κ.ά.

Περιέγραψε δε τα μέτρα αυτά ως μέτρα «κοινωνικής συνοχής (...) σε μία εποχή νέων προκλήσεων», συνδέοντας ευθέως την προσπάθεια κατευνασμού των λαϊκών αντιδράσεων με τη «σταθερότητα» που επιζητεί το κεφάλαιο για την προώθηση των στόχων του και το μπλέξιμο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που ανάμεσα στα άλλα έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε «ΝΑΤΟική θάλασσα», μιλώντας για «μία χώρα με σημαντικές ενεργειακές πηγές, ενεργειακό διάδρομο των πηγών Ενέργειας του μέλλοντος... (και) ταυτόχρονα, μία χώρα όπου, ανέκαθεν, αποτέλεσε μήλον της Εριδος εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης και που σήμερα αποτελεί το τελευταίο πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, που επέμενε να αναπαράγει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τον ισχυρισμό ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος», ενώ έχει ήδη προσυπογράψει τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, που άλλωστε προαπαιτείται για το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για τον τάχα φιλολαϊκό χαρακτήρα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη Σύνοδο Κορυφής και το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου θα έχει συναντήσεις με Γιούνκερ, Σουλτς, Ολάντ, Ρούτε και Μέρκελ, την ώρα που απ' όλους αυτούς εκπέμπεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σήμα προώθησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο Δ. Τζανακόπουλος κάλυψε εξάλλου πλήρως τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, αναφέροντας ότι «εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις» και ότι «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και για οποιαδήποτε δημοκρατία, να στερούσε από τον οποιονδήποτε βουλευτή ή ακόμη και πολίτη, τη δυνατότητά του να εκφράζει με ελευθερία και παρρησία την άποψή του»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει την καλλιέργεια του εφησυχασμού(19/4/2018)
Στροφή στη σκανδαλολογία ενόσω κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική(8/11/2017)
Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου(12/5/2017)
Προσπάθεια καθήλωσης του λαού σε στάση αναμονής(22/11/2016)
Θέλει «τάχιστη ολοκλήρωση» των στόχων του κεφαλαίου(9/11/2016)
Πρόγραμμα για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου(5/11/2010)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org