Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεν γίνεται τίποτα αν δεν το ξέρει ο αρχηγός

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνώριζε για τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου κατά κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα, το 2013. Αυτό κατέθεσε στο δικαστήριο, χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ο Θανάσης Καραμπέρης. Ο μάρτυρας, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, που δεν έχει εργασιακή σχέση με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται τίποτα, καμιά παρεκτροπή εκτός εντολής (...) Υπάρχει πιστή πειθαρχία (...) Δεν γίνεται τίποτα αν δεν το ξέρει ο αρχηγός». Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, κατέθεσε πως δεν υπήρξε τις επόμενες μέρες, μετά την επίθεση, καμιά αποδοκιμασία από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, ο οποίος χτυπήθηκε και αυτός, κατέθεσε ότι ήταν ξεκάθαρη δολοφονική επίθεση, με σφοδρότητα και με αυτά τα αντικείμενα που είχε το τάγμα εφόδου θα τους άφηναν στον τόπο, αν οι ίδιοι δεν προσπαθούσαν να προστατευτούν. «Κρατούσαν (σ.σ. οι χρυσαυγίτες) στειλιάρια και ματσούκια (...) Είχαν πάνω προσαρμοσμένα καρφιά, βίδες, ελάσματα. Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα σαν δρεπάνι, το χρησιμοποιούν σε γεωργικές εργασίες. Τους έβλεπα μπροστά μου. Αλλοι είχαν πέτρες, στειλιάρια, πτυσσόμενα κλομπ (...) Είδα τον Πανταζή να χτυπάει συντρόφους μου και χτύπησε και εμένα». Κατέθεσε επίσης πως «ήταν κομμένη η κυκλοφορία, δείχνει ότι είχαν σχεδιασμό. Θέλανε αίμα. Δεν ήθελαν να μας απειλήσουν και να φύγουμε. Μετά ελέχθη "το Πέραμα εδώ" και εξαφανίστηκαν».

Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας τόνισε ότι τους επιτέθηκαν γιατί ήταν κομμουνιστές και γιατί το σωματείο της Ζώνης είχε πρωτοπόρα δράση. Κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Καταρχήν φώναζαν "πού είναι ο Πουλικόγιαννης" σε έξαλλη κατάσταση (...) Ηθελαν να προκαλέσουν (...) Είπαν "παλιοκομμουνιστές θα σβήσετε από το λιμάνι, εδώ θα πεθάνετε σήμερα". Το πρώτο (κίνητρο), επειδή είμαστε κομμουνιστές, είμαστε η μέρα με τη νύχτα με τους χρυσαυγίτες (...) Υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα. Οταν κάποιος παλεύει για μεροκάματα και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και η Χρυσή Αυγή θέλει να μην υπάρχουν (...) γιατί αν έχουν χαμηλά μεροκάματα και έλλειψη συνθηκών υγιεινής, κάποιοι κερδίζουν. Οι εργολάβοι έχουν "σχέσεις αγάπης" με τη Χρυσή Αυγή. Το είχε πει και ο Λαγός όταν είχε έρθει στη Ζώνη, είχε πει "οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα φύγουν από το Πέραμα"».

Ο μάρτυρας απαντώντας στην πολιτική αγωγή για το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε στη συμμετοχή στελεχών της στα τάγματα εφόδου, στο σύνθημα «αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή», το οποίο παραπέμπει στην καθαρότητα της φυλής που είναι στοιχείο της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε στον αρχηγό Μιχαλολιάκο και τις δηλώσεις του για τα τάγματα εφόδου, στα ναζιστικά σύμβολα, σε ναζιστικούς χαιρετισμούς του αρχηγού Μιχαλολιάκου και άλλων. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής κατέθεσε ότι η έκφραση της ναζιστικής ιδεολογίας συνδέεται με εγκληματικές πράξεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org