Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μιλάμε για ... μεγάλες διαφορές

Εναν χιλιοπαιγμένο καβγά έστησαν χτες κυβέρνηση και ΝΔ, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Νοέμβρη, που δείχνουν αύξηση της ευελιξίας με ταυτόχρονη αύξηση των απολύσεων σε σχέση με τις προσλήψεις. Η μεν ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της ανέκοψε την «αναπτυξιακή» πορεία που είχαν χαράξει οι προηγούμενοι, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι επί των ημερών του χάνονται λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης απ' ό,τι στο παρελθόν. Και οι δύο κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και διαφωνούν «περί όνου σκιάς». Η αλήθεια είναι ότι σταθερά, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι σήμερα, οι νέες συμβάσεις εργασίας είναι κατά πλειοψηφία συμβάσεις ευελιξίας, την ώρα που η πλήρης και σταθερή απασχόληση μειώνεται. Η τάση αυτή, ανεξάρτητα από τους κυμαινόμενους ρυθμούς, είναι γενική, με δεδομένο ότι ο κακοπληρωμένος και ευέλικτος εργαζόμενος είναι αυτός που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυξάνει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του. Αυτόν το στόχο υπηρετούν με την πολιτική τους και οι δύο. Μάλιστα, στελέχη της ΝΔ, παράλληλα με την κριτική στην κυβέρνηση, διαβεβαίωναν ότι αναγνωρίζουν πως «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σύγχρονης αγοράς εργασίας και υπάρχουν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο», ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης πανηγύριζαν επειδή «οι νέες θέσεις εργασίας πρωταρχικά δημιουργούνται από τον ιδιωτικό τομέα». Παραπέμπουν, δηλαδή, στην καλή θέληση της επιχειρηματικότητας, όπου «ανθίζουν» όλα τα λουλούδια της «ευελιξίας», από τα δουλεμπορικά μέχρι την εκ περιτροπής εργασία κ.ά. Τόσο ...μεγάλες είναι οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και σ' αυτό το ζήτημα.

Το «μαύρο άσπρο» από την «Αυγή»

Το «μαύρο άσπρο» κάνει η «Αυγή», για να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθεια να κοροϊδέψει και να αποπροσανατολίσει το λαό. Ετσι, ενώ τις προηγούμενες μέρες βούιξε ο τόπος για τον εξευμενισμό της Χρυσής Αυγής από στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, χτες η «Αυγή» κυκλοφόρησε (για «ξεκάρφωμα») με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Καμιά ανοχή στους νεοναζί». Η ίδια εφημερίδα καμάρωνε τις προάλλες με τη φωτογραφία του Καμμένου, του Βίτσα και άλλων, μαζί με τους χρυσαυγίτες, στην περιοδεία τους στα ακριτικά νησιά και πανηγύριζε για το φόβο που προκάλεσε η ελληνική ...εθνική ομοψυχία στον Ερντογάν. Χτες, επίσης, την ίδια μέρα που δημοσιεύονταν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», όπου επιβεβαιωνόταν η συντριπτική κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η «Αυγή» μάς ενημέρωνε από το κύριο άρθρο της ότι οι επικείμενες 4.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία της χώρας είναι «υγιείς», επειδή «διέπονται από τη λογική της προστασίας των εργαζομένων και όχι με την αναπαραγωγή ενός σαθρού μοντέλου ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων». Βέβαια, το γεγονός ότι αυτές οι προσλήψεις γίνονται από τον ΟΑΕΔ και είναι διάρκειας μόλις 12 μηνών, είναι δηλαδή θέσεις με ημερομηνία λήξης, σε αντίθεση με τις μόνιμες ανάγκες στην Υγεία, ελάχιστη σημασία έχει για την κυβέρνηση και την «Αυγή». Τέλος, ενημερωθήκαμε από την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ψευτοπαροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους έγιναν επειδή η κυβέρνηση έπιασε τους ...μεγαλοοφειλέτες που περιέχονται σε διάφορες λίστες! Ούτε κουβέντα, βέβαια, για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ένα ελάχιστο μέρος των οποίων δίνεται στους φτωχότερους για την προστασία τους από την απόλυτη ένδεια. Πραγματικός «μάστορας» η «Αυγή» στην παραπλάνηση, χάριν της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Παραμένουν «επί ξύλου κρεμάμενοι»

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα καταλήξει η ιστορία με τους περίπου 12.000 εργαζόμενους της «Μαρινόπουλος», αλλά τα σύννεφα παραμένουν απειλητικά πάνω από τα κεφάλια τους. Τώρα, η εργοδοσία επικαλείται καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, για να μην πληρώσει τους τρέχοντες μισθούς, αλλά οι πληροφορίες μιλάνε για γενικότερο ζήτημα σχετικά με την εξασφάλιση των εργαζομένων από τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη. Διαβάζουμε επίσης ότι το πανελλαδικό σωματείο γυρίζει από πόρτα σε πόρτα και το μόνο που δεν κάνει είναι να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων. Αντίθετα, τους καθησυχάζει και αναπαράγει επιχειρήματα της εργοδοσίας. Οι εξελίξεις, όπως και η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας πρέπει να προβληματίσουν τους εργαζόμενους. Δεν πέρασαν πολλές μέρες απ' όταν εργοδοσία και εργοδοτικοί πανηγύριζαν για την εξαγορά από τον Σκλαβενίτη και έσερναν τους εργαζόμενους να ταυτιστούν με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για το κέρδος. Επιβεβαιώνεται ότι όσο δεν χαράζουν το δικό τους σχέδιο διεκδίκησης απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς τους, τόσο θα μετράνε απώλειες και θα βιώνουν την ανασφάλεια.

«Φυσική καταστροφή» η απεργία

Την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Κρήτης ζητούσε να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο λόγος δεν ήταν καμιά φυσική καταστροφή, αλλά η απεργία των ναυτεργατών. Η προσπάθεια αυτή του δημάρχου, σε ρόλο «λαγού» για την καταστολή, δεν είναι βέβαια γραφική, αλλά επικίνδυνη, καθώς βάζει τους εργατικούς αγώνες στο ίδιο τσουβάλι με τα δεινά που προκαλούνται από τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες κ.λπ. Θυμίζουμε ότι πριν από την πανελλαδική απεργία της 8ης Δεκέμβρη, έδιναν κι έπαιρναν διάφορα σχόλια, δήθεν ανησυχίας για την αποτελεσματικότητα των απεργιών, για το αν είναι ξεπερασμένη μορφή πάλης κ.λπ. Ολα τα βιολιά του συστήματος σε συγχορδία λοιπόν: Τοπικοί παράγοντες, επαγγελματίες συνδικαλιστές - απεργοσπάστες, εργοδότες και αστοί δημοσιογράφοι με καταμερισμό, για να προβοκάρουν, να δυσφημίσουν και να καταστείλουν τους εργατικούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι τον «νόμο και την τάξη». Για την ακρίβεια, τον νόμο της τάξης που υπηρετούν, την εξασφάλιση των κερδών της πλουτοκρατίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, αρχιστράτηγος του αμερικανικού επαναστατικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 - 1783) και πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789 - 1797).

1825 Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των «Δεκεμβριστών», η οποία γρήγορα καταστέλλεται από τον τσάρο. Ηταν η πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό τη συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Ο Λένιν τοποθετεί τους «Δεκεμβριστές» στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος.

1883 Γεννιέται ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

1895 Γεννιέται ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ.

1918 Οι γυναίκες της Βρετανίας ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

1911 Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμουνδσεν κατακτά το Νότιο Πόλο.

1911 Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

1944 Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το εργοστάσιο Πουλοπούλου. Περισφίγγει τον κλοιό γύρω από τις βρετανικές δυνάμεις στο Γηροκομείο, την έπαυλη Θων και την περιοχή μέχρι τη Σχολή Χωροφυλακής και τον Ερυθρό Σταυρό. Βρετανικές εφοδιοπομπές και άρματα μάχης χτυπήθηκαν επίσης στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού. Στο μέτωπο του Μακρυγιάννη ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις. Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί από θάλασσα και αέρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Οι Βρετανοί συνέχιζαν να αποβιβάζουν νέες ενισχύσεις. Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, πλην 12 με 2 το μεσημέρι. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ με προκήρυξή της καλεί: «Εμπρός για τον αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο».

1945 Πάνω από 50.000 Θεσσαλονικείς, σε συγκέντρωσή τους, εγκρίνουν ψήφισμα με αίτημα τη γενική πολιτική αμνηστία.

1955 Το ΑΚΕΛ τίθεται εκτός νόμου από τους Βρετανούς.

1967 Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομονώνουν σε δοκιμαστικό σωλήνα το πυρηνικό DNA ενός ιού.

1971 Με ανακοίνωσή τους, 114 δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και 9 πρώην δικαστικοί λειτουργοί, ζητούν την αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τις 21/4/1967, είτε έχουν εκδικαστεί είτε όχι.

1978 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ν. Αφρικής, εξαιτίας του απαρτχάιντ.

1987 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης.

1995 Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας συνυπογράφουν στο Παρίσι τη συνθήκη ειρήνης που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ, δίνοντας τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995).

2000 Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org