Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
ΝΑΤΟική θάλασσα με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Δύο από τις τέσσερις αρμάδες της λυκοσυμμαχίας συν πάνοπλα πλοία του αμερικανικού στόλου επιχειρούν εδώ, δίπλα σε ρωσικά πολεμικά που πλέουν προς Συρία

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επισκέφτηκε χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ
Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επισκέφτηκε χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ
Σε ΝΑΤΟική θάλασσα έχει μετατραπεί το Αιγαίο με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς κλιμακώνονται οι προσπάθειες της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω παροχής παραπέρα υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, από 8 έως 17 Δεκέμβρη, διεξάγεται η άσκηση «ΝΑΪΑΣ 16», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της θάλασσας των Κυθήρων.

Κατά τη στρατιωτική ορολογία, πρόκειται για τεχνική - τακτική άσκηση τύπου INVITEX μεσαίας κλίμακας, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες διαφόρων μορφών πολέμου, ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

Η άσκηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και μονάδων των μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 (που κατέπλευσε στο Αιγαίο, εδώ και μήνες, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης, επισήμως, προς διαχείριση του Προσφυγικού), και SNMCMG2.

Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει τέσσερις μόνιμες ναυτικές αρμάδες, με τις δύο πλέον να επιχειρούν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, παραταγμένες δίπλα σε ρωσικά πολεμικά πλοία που πηγαίνουν προς Συρία. Ακόμα, να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, ρόλο ναυαρχίδας της SNMCM2 παίζει το πλοίο γενικής υποστήριξης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», και διοικητής της ΝΑΤΟικής αρμάδας είναι Ελληνας αξιωματικός, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσα κι από την ανάληψη κρίσιμων πόστων και αποστολών. Για, δε, τη SNMG2 να καταγραφεί το στοιχείο ότι στη δύναμή της προστέθηκε τελευταία και το αλβανικό παράκτιο περιπολικό «ORIKU», στην προσπάθεια και των Τιράνων να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, εφόσον αλβανικά και άλλα κεφάλαια αναζητούν ενεργότερο ρόλο και λόγο για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Ιονίου και της Αδριατικής.

Στη «ΝΑΪΑΣ» το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην άσκηση με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα, συμμετέχουν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη συγκέντρωση πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και τη διεξαγωγή του «τακτικού παιγνίου» εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώνεται με τον επανάπλου των μονάδων και την ενημέρωση που πρόκειται να λάβει χώρα στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων...

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της παραπέρα συγκέντρωσης πολεμικών μέσων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, σε διεθνή ύδατα κοντά στην Κρήτη πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», συνοδευόμενο από ομάδα πλοίων, όπως το αντιτορπιλικό, με μεγάλη ισχύ πυρός, «USS MAHAN», το οποίο, μάλιστα, πρόσφατα ελλιμενίστηκε στον Πειραιά. Το αεροπλανοφόρο επιχειρεί στην παρούσα φάση ενταγμένο στη δύναμη του αμερικανικού 6ου στόλου (ελέγχει Ευρώπη και Αφρική) και μάλιστα πριν από λίγες μέρες έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «FS Charles De Gaulle», στην ίδια περιοχή που επιχειρεί και το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ», αμφότερα με τις δικές τους υποστηρικτικές ομάδες πλοίων...

Σε ένα τέτοιο κλίμα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο φρόντισε να επισκεφτεί ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ. Παρουσία, δε, του ...πολυπράγμονα, όπως αποδεικνύεται, Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με μέσα, βάσεις και προσωπικό, και βασικό για την τέτοια βρωμοδουλειά το ρόλο της Σούδας.

Τέλος, καθώς οι τέτοιοι ανταγωνισμοί έχουν την άμεση αντανάκλασή τους σε Αιγαίο και Κύπρο, για τον έλεγχο π.χ. κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι από 6 έως 13 Δεκέμβρη διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και αντίστοιχων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε ευρύ φάσμα σχετικών αντικειμένων, όπως η εκτέλεση αλμάτων ελευθέρας πτώσης.

  • Στο μεταξύ, νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου καθώς 3 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς «συνεκπαίδευση» με αμερικανικό αεροπλανοφόρο(1/12/2018)
Αδιάσπαστος κρίκος των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών(24/3/2017)
Κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΝΑΤΟ στήνουν δόκανο στο λαό(17/4/2016)
Ο ενισχυμένος ρόλος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει το επικίνδυνο... «ψητό» της επιχείρησης(27/2/2016)
Πεδίο ασκήσεων το Αιγαίο(13/2/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org