Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια καθήλωσης του λαού σε στάση αναμονής

Κυνική ομολογία ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Στο ...2019 και βλέπουμε παραπέμπει η κυβέρνηση τις όποιες προσδοκίες του λαού να καλυτερέψει κάπως η ζωή του, ομολογώντας κυνικά ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα έχει θετικό αντίκρυσμα στην καθημερινότητά του.

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σημείωσε σχετικά: «Η ρύθμιση του χρέους και η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές χρήματος δεν σημαίνει ότι θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς. Ωστόσο, είναι το πρώτο βήμα για την απαλλαγή από την επιτροπεία (...).

Από εκεί και πέρα, είναι ανοιχτό και τίθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (...) ότι πρέπει να λήξει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, έτσι ώστε να υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος για να γίνει και μια πιο συγκροτημένη κοινωνική πολιτική».

Πέρα από την ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η διαπραγμάτευση με θέμα το χρέος και την έξοδο στις αγορές γίνεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν περνάει απαρατήρητη και η προσπάθεια να συγκαλυφθεί ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Κατά τ' άλλα, ο Δ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι «βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της, χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες αλλά και χωρίς υποχωρήσεις αρχών», όταν ειδικά στο μέτωπο των Εργασιακών οι μόνες «αρχές» που υπερασπίζεται η κυβέρνηση είναι αυτές του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, που ζητάνε κατώτερο μισθό πείνας, κλαδικές συμβάσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα και ομαδικές απολύσεις χωρίς περιορισμούς.

Ο Δ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε την υπογραφή νέου μνημονίου με το ΔΝΤ αν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι «για μας οι βασικές ημερομηνίες αλλά και οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους συζητάμε είναι οι άξονες που έχουν τεθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015».

Περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» κυβέρνησης - κεφαλαίου, είπε ότι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «θα δημιουργήσουν ένα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές (...) εφόσον, προφανώς, υπάρξει και η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (...) αλλάζει πλήρως το τοπίο».

Μάλιστα, προσπάθησε να συνδέσει αυτή την αισιοδοξία της κυβέρνησης με τις διεργασίες που προκαλεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «στην Ευρώπη υπάρχει μια πολιτική κινητικότητα σε ό,τι αφορά και τη λιτότητα, σε ό,τι αφορά και το ελληνικό πρόγραμμα» και «μια μετατόπιση στο συσχετισμό δυνάμεων».

Τέλος, σε ερώτηση για τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε τη ΝΔ, επικαλούμενος τις διαφορές τους για τον τρόπο επίτευξης του στόχου της ανάκαμψης, όχι όμως τα άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στο βαθμό που κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, βεβαίως. Ωστόσο, να μην ξεχνάμε... Είμαστε ανοιχτοί εφόσον κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις να τις συζητήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ