Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ θέτει ευθέως το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

«Τα όσα ζήσαμε, τα όσα ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες με την επίσκεψη του Ομπάμα, του ηγέτη της ιμπεριαλιστικής δύναμης, όπως είναι οι ΗΠΑ, δεν έχουν προηγούμενο.

Με μια κουβέντα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πολύτιμη προσφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο κεφάλαιο και την εξουσία του ξεπερνάει τις προσδοκίες και των πιο δύσπιστων εκπροσώπων του.

Μέσα σε δύο μέρες, τα κυβερνητικά στελέχη υπέγραφαν δηλώσεις μετάνοιας, εξέφραζαν πλήρη υποταγή στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αποθέωναν την αμερικανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική, έφτασαν μέχρι και να χειροκροτούν - πλάι πλάι με τους Γλίξμπουργκ - τους ύμνους Ομπάμα για τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη «δημοκρατία».

Η κατρακύλα δεν έχει πάτο.

Βέβαια, οι προκλητικοί και διθυραμβικοί τόνοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των ΗΠΑ και κυρίως με την επιδίωξη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι απ' αυτήν την επίσκεψη, θα προκύψουν οφέλη για τον ίδιο, προσπάθησαν να καλύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της επίσκεψης Ομπάμα.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Ομπάμα έθεσε στις δηλώσεις του, ως προτεραιότητα των ΗΠΑ, τα ζητήματα γεωστρατηγικής σημασίας, δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, για τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες, αλλά και για τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η σιωπή του Προέδρου των ΗΠΑ, όταν τέθηκε το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ.

Ειδικά γι' αυτά τα ζητήματα, αλλά και για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει να πουν στον ελληνικό λαό, τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Οσο για το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, επιβεβαιώθηκε ότι η όποια διευθέτηση, που πιθανά να προκύψει ως συμβιβασμός ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, θα συνοδευτεί με πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και πιθανά με ένα νέο 4ο μνημόνιο, που θα φορτωθεί μαζί με τα προηγούμενα στις πλάτες του λαού.

Και, φυσικά, η όποια συμφωνία για το χρέος δεν θα αφορά την ανακούφιση του ελληνικού λαού, αλλά τη δυνατότητα επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων του κεφαλαίου.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλουμε και από 'δώ, από την Κρήτη, να πούμε ότι το Κόμμα μας επιμένει να αναδεικνύει πλατιά τις συνέπειες για την εργατική τάξη και το λαό από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στις επεμβάσεις τους, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Υψώνουμε μέτωπο με τις αλυτρωτικές εθνικιστικές κορόνες για απομόνωση των φασιστικών δυνάμεων καθώς και τους υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού, όλων όσοι δουλεύουν για τη διαμόρφωση «φιλοπόλεμου ρεύματος».

Το Κόμμα μας θέτει ευθέως το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η εργατική - λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Τονίζουμε ταυτόχρονα πως η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία τους, κατά τη γνώμη μας, έχουν μόνο μία επιλογή: Να βάλουν τέρμα στο σύστημα που αναπόφευκτα γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις και τους πολέμους, να κατευθύνουν τις μαχόμενες δυνάμεις στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ