Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια μοναδική συναυλία...

Μ. Πασχαλίδης - Ν. Μποφίλιου
Μ. Πασχαλίδης - Ν. Μποφίλιου
Ευχαριστώντας με όλη του την καρδιά, όπως είπε, το πλήθος του κόσμου και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γι' αυτή την ωραία εκδήλωση, ο Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα της συναυλίας, την οποία διηύθυνε ο ίδιος, ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους στον πλούτο του έργου του.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αποτελούνταν από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν η παρουσίαση του εμβληματικού έργου του Γ. Μαρκόπουλου, «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969, στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα», και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο. Στη χτεσινή συναυλία, το «σεργιάνι» στις στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, στα διδάγματά της, στα «χρόνια τα δίσεκτα», στη δύναμη του λαού, στη «μέρα αναστάσιμη που ο λαός θα παίζει τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριά», ανέλαβαν ερμηνευτικά οι Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτος Πασχαλίδης.

Το δεύτερο μέρος της χτεσινής συναυλίας, όπου στην ερμηνεία προστέθηκαν οι Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Δάφνη Ζουρνατζή και Γεωργία Φασουλάκη, αποτελούνταν από επιλογές από τα έργα του συνθέτη, μερικά από τα πιο γνωστά, αγαπητά και χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια.

Λ. Χαλκιάς
Λ. Χαλκιάς
«Το 1977, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, συγκλονισμένος από την καταπίεση των εργαζομένων, συνέθεσε το μουσικό έργο "Εργάτες", γράφοντας τους στίχους και τη μουσική. Τον πρόλογο και τον επίλογο του έργου έγραψε ο γνωστός Κώστας Ταχτσής. Είκοσι μέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου, η εταιρεία τον απέσυρε λόγω ισχυρών παρεμβάσεων. Από αυτόν το δίσκο ο συνθέτης μού εμπιστεύτηκε να τραγουδήσω ένα τραγούδι που για πολύ καιρό ήταν ο ύμνος των εργαζομένων και της ΚΝΕ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Λάκης Χαλκιάς, για να ερμηνεύσει στη συνέχεια το τραγούδι «Εμείς», από τον κύκλο τραγουδιών «Εργάτες».

Ακολούθησαν πλήθος άλλα αγαπημένα κομμάτια, επιλογές από διάφορα έργα του συνθέτη, που ο κόσμος συνόδευε χειροκροτώντας ρυθμικά και τραγουδώντας μαζί με τους καλλιτέχνες: Το «Αχ πλάτανέ μου», «Από μεγάλον έρωτα» σε στίχους Πόλυς Κυριακού και «Εκ βαθέων» σε ποίηση Γιώργου Βολουδάκη, από τον κύκλο τραγουδιών «Εντεύθεν», το «Πέρα από τη θάλασσα» σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού και «Γκρεμισμένα σπίτια» σε στίχους Νότη Περγιάλη από «Τα πρώτα τραγούδια», «Οι οχτροί» σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, ο «Πρόλογος για τον Αθανάσιο Διάκο», «Τα λόγια και τα χρόνια» και «Μαλαματένια λόγια» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, από το μουσικό έργο «Θητεία», το «Κάτω στης Μαργαρίτας τ' αλωνάκι» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, από το μουσικό έργο «Ηλιος ο πρώτος», τα «Μιλώ για τα παιδιά μου» και «Η Φάμπρικα» σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, από τον κύκλο τραγουδιών «Μετανάστες», το «Χίλια μύρια κύματα μακριά τ' Αϊβαλί» σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, από το μουσικό έργο «Ιθαγένεια», «Την εικόνα σου (Χρώματα κι αρώματα)» σε στίχους Μιχάλη Κατσαρού, από τη σειρά τραγουδιών «Τα τραγούδια του νέου πατέρα», τα «Παραπονεμένα λόγια» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο». Με δυο τραγούδια από τη σειρά τραγουδιών «Ανεξάρτητα» έκλεισε η συναυλία, με την Ν. Μποφίλιου να κάνει μια συγκλονιστική ερμηνεία του «Η Ελλάδα (Λένγκω)». Τέλος, ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον κόσμο και το ΚΚΕ δήλωσε ότι «και εγώ θα είμαι ένας υπηρέτης στα τραγούδια, στον ήχο, κοντά σας» κι έκλεισε αυτή την υπέροχη συναυλία ερμηνεύοντας ο ίδιος μαζί με όλους τους καλλιτέχνες το «Ζαβαρα-Κατρα-Νέμια», σε στίχους του ίδιου.


Δ. Ζουρνατζή
Δ. Ζουρνατζή

Φωνητικό σύνολο «Libro coro»
Φωνητικό σύνολο «Libro coro»

Γ. Φασουλάκη
Γ. Φασουλάκη

Eurokinissi


Χ. Γαργανουράκης
Χ. Γαργανουράκης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ