Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Υποπτες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο πρόσφυγες και μετανάστες

Από διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα

MotionTeam

Από διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα
Αντιμέτωποι με τις συνέπειες των συμφωνιών της ΕΕ, που συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραμένουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά και στα κέντρα «φιλοξενίας» στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλη τη χώρα. Και ενώ έχουν καταδικαστεί να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, οι χιλιάδες πρόσφυγες γίνονται καθημερινά θύματα μιας απίστευτης εκμετάλλευσης από διάφορα κυκλώματα και ΜΚΟ που δρουν ανενόχλητα.

Περίπου 12.000 πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη, και άλλοι περίπου 9.000 στο Χέρσο (3.900), στη Νέα Καβάλα (3.520) και στο βενζινάδικο έξω από το Πολύκαστρο. Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Την Παρασκευή, στόχος της κυβέρνησης ήταν να μεταφερθούν τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες σε κέντρα μετεγκατάστασης στην Πιερία και την Ημαθία και γι' αυτό έφτασαν 20 λεωφορεία στην περιοχή. Οι πρόσφυγες έπεσαν θύματα νέας επιχείρησης παραπλάνησής τους, καθώς άγνωστοι μέχρι στιγμής κύκλοι διέδιδαν φήμες ότι την Κυριακή θα άνοιγαν τα σύνορα, ότι θα έμπαιναν μπροστά ο Ερυθρός Σταυρός και εκατοντάδες δημοσιογράφοι και θα τους περνούσαν στην ΠΓΔΜ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μη φεύγουν πρόσφυγες από την Ειδομένη, αλλά να έρχονται και άλλοι από τα κέντρα μετεγκατάστασης όπως π.χ. από Γιαννιτσά και Νέα Καβάλα, ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα. Και μάλιστα μια ομάδα να επιχειρήσει να προσεγγίζει το φράχτη. Η αστυνομία προσπαθούσε, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Χτες, Δευτέρα, ομάδα προσφύγων πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία στην Eθνική Oδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων στο ρεύμα προς το τελωνείο των Ευζώνων, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων. Στο μεταξύ, συνεχίζεται για δέκατη μέρα ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη.

Χτες το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις είχαν μπλοκάρει την κυκλοφορία στη γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό της Ειδομένης, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με «ακτιβιστές».

Το περασμένο Σάββατο στον καταυλισμό της Ειδομένης, μέσα σε ένα αντίσκηνο, γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, με τη βοήθεια των «Γιατρών του Κόσμου». Η 24χρονη μητέρα, από το Κομπάνι της Συρίας, μεταφέρθηκε με το νεογέννητο και τα άλλα δύο παιδιά της, στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Υποπτη φημολογία

Στο στόχαστρο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μπει ΜΚΟ που με τον «μανδύα» της στήριξης προς τους πρόσφυγες φέρεται να τους παρακινούσαν να περάσουν και πάλι μαζικά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει τς αρχές της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή και δεν αποκλείεται να θελήσουν να μοιράσουν ξανά τα χαρτιά αυτά, γεμίζοντας τους ανθρώπους με ψεύτικες ελπίδες για ένα ταξίδι στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες, που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα, πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές της οργάνωσης «Over the Fortress», που έφτασαν στην Ειδομένη τις προηγούμενες μέρες. Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι στόχος τους είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ