Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
Νέοι «διάδρομοι» και νέα προσχήματα για κατασταλτικά μέτρα

Δημοσίευμα της κυριακάτικης «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAS) θεωρεί ότι μετά το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ήδη ετοιμάζονται από τους διακινητές εναλλακτικές διαδρομές που θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στην Ιταλία μέσω της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρεται σε πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο για οδηγίες από διακινητές, αλλά και ταρίφες από 3.000 έως 5.000 ευρώ το «κεφάλι» ανάλογα από την αφετηρία, που φαίνεται να μετακινείται νοτιότερα και πιο κοντά στη Συρία, όπως τα τουρκικά λιμάνια της Αττάλειας και της Μυρσίνης. Ανεξάρτητα αν τα στοιχεία αυτά είναι αληθινά, το βέβαιο είναι ότι αξιοποιούνται στο ευρύτερο κλίμα που κυριαρχεί αυτή την ώρα στην ΕΕ για ένταση των μέτρων καταστολής και κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών, ώστε μετά από πολλά «κόσκινα» να περνάνε μόνο όσοι χρειάζεται το κεφάλαιο για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονος προβληματισμός και επιφυλακτικότητα για το κατά πόσον θα εφαρμοστεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό, που ουσιαστικά ενισχύει τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων και στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι χώρες - μέλη δεν μπορούν να περιμένουν ότι όλα θα λυθούν δια μαγείας επειδή επετεύχθη μια συμφωνία», προσθέτοντας ότι τώρα ξεκινά η «σκληρή δουλειά».

Ενδεικτική, επίσης, των αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των αστικών κρατών, είναι η κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στο Προσφυγικό, που ασκεί ο ομόλογός της καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», ο Φάιμαν αναφέρει πως όταν ένα ή δύο εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να διέλθουν από την Αυστρία, η Γερμανία, με τη διεκπεραίωση που κάνει στα σύνορά της, μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει συμφόρηση στην Αυστρία, που θα γίνει ενδιάμεση ζώνη, κάτι που είναι άδικο και της προκαλεί ζημιά.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει αποτυχημένη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «γιατί παραμελεί την προστασία των εξωτερικών συνόρων», ενώ ζητάει να αυξηθούν τα κατασταλτικά μέτρα με ενίσχυση της Frontex, όπου η χώρα του θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πως, παρά τις επιφυλάξεις των επικριτών της Τουρκίας και του ίδιου για ζητήματα όπως η ελευθερία γνώμης, το Κουρδικό, την υποστηρίζει, διότι οι επανεισδοχές μπορούν να οργανωθούν καλύτερα με την Τουρκία απ' ό,τι χωρίς αυτήν και διότι η Τουρκία θα πάρει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα.

Επίσης, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους για πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι επιστρέφουν στη ζώνη Σένγκεν, επικαλούμενη ότι «πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Ευρώπη στη Συρία και στο Ιράκ, για να εκπαιδευτούν ή και για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους».

  • Πάνω από 800 ανθρώπους, μετανάστες και πρόσφυγες, που επιχείρησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας να περάσουν από τη Βόρεια Αφρική, περισυνέλεξε η ιταλική ακτοφυλακή και θα μεταφερθούν στη Σικελία της Ιταλίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ