Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Μέχρι τον Οκτώβρη η κυβερνητική απάντηση

Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει - και ασφαλώς θα πρέπει να απαντήσει θετικά - τόσο για το καθεστώς των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όσο και για τη χρησιμοποίηση από τα αυτοκίνητα βενζίνης αμόλυβδης αντί της σούπερ.

Τη θέση αυτή ανέπτυξε χτες πολιτικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος σε ένα θέμα το οποίο θίγει δεκάδες ή και εκατοντάδες ίσως χιλιάδες Ελληνες πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμη φορά, άμεσα ή έμμεσα, τα "σπασμένα" των μέχρι σήμερα κυβερνητικών πολιτικών στα θέματα της αγοράς του αυτοκινήτου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΕΦΚ των μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων, εκκρεμεί από παλιά, όταν οι εισαγωγείς αυτοκινήτων της χώρας μας προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτημα τη μείωση των σχετικών φόρων. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 είχε προβεί σε μεγάλες μειώσεις των ΕΦΚ των καινούριων όμως αυτοκινήτων (το καλοκαίρι του έτους αυτού ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνος, ευρισκόμενος μάλιστα σε διακοπές, συναγωνιζόταν με τον υφυπουργό του Γιατράκο για το ποιος θα ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα των εμπόρων για μείωση των σχετικών φόρων). Οι φόροι όμως στα μεταχειρισμένα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (μέχρι 150% της τιμής εργοστασίου), με αποτέλεσμα οι έμποροι αυτοκινήτων να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για το δεύτερο θέμα, αυτό της αντικατάστασης της βενζίνης σούπερ με αμόλυβδη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, επικαλούμενη λόγους περιβαλλοντικούς, είχε δώσει καθεστώς παράτασης στη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τον Οκτώβρη.

Το ζήτημα είναι ότι και για τις δύο περιπτώσεις θα την πληρώσουν κυρίως οι εργαζόμενοι. Τυχόν μείωση του ΕΦΚ των μεταχειρισμένων θα ωθήσει το υπουργείο Οικονομικών σε νέες πηγές εσόδων και πιθανότατα νέους φόρους. Για δε την αλλαγή των καυσίμων θα χρειαστεί αλλαγή στους κινητήρες των αυτοκινήτων, κάτι που ισοδυναμεί με νέο "ξήλωμα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ