Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΠΓΔΜ
Πρόσφυγες αντιμέτωποι με την καταστολή

Αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ επιτίθενται στους πρόσφυγες
Αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ επιτίθενται στους πρόσφυγες
Αντιμέτωποι με την πολιτική της βίας, της καταστολής, των κλειστών συνόρων, βρίσκονται οι χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις χώρες που έχουν επιλέξει, στη Βόρεια Ευρώπη. Χτες, περίπου 7.000 πρόσφυγες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και δέχθηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας, όταν προσπάθησαν να παραμερίσουν το φράχτη που κλείνει το δρόμο τους προς την ελπίδα, και να περάσουν.

Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ πέταξαν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα, χτυπώντας αδιάκριτα μικρά παιδιά και βρέφη που βρίσκονταν στην αγκαλιά των γονιών τους. Από την επίθεση, προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Από τις 9 το βράδυ της Κυριακής έως τις 4 χτες τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα. Τα σύνορα έκλεισαν μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οπότε πέρασαν άλλοι 50 πρόσφυγες. Μετά τις 12.30 μ. και μέχρι αργά χτες το βράδυ τα σύνορα παρέμειναν κλειστά. Η ΠΓΔΜ, για δεύτερη βδομάδα, ουσιαστικά κρατά κλειστά τα σύνορα, επιτρέποντας ελάχιστους πρόσφυγες να διέλθουν, ισχυριζόμενη ότι προβαίνει σε τέτοια περιοριστικά μέτρα, επειδή η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Τις τελευταίες μέρες, η ΠΓΔΜ έχει συγκεντρώσει στα σύνορα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, ενισχύουν με σιδερένιες δοκούς το φράχτη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλοί (περίπου 2.000) από τους πρόσφυγες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές. Στη συνέχεια, αποχώρησαν από τις γραμμές, όμως κανένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίστοιχη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και το απόγευμα της Κυριακής.

Στήνονται κέντρα μετεγκατάστασης

Ακριβώς πάνω στο σύνορο Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Ακριβώς πάνω στο σύνορο Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του προγραμματισμού της κυβέρνησης για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών («hot spots»), καθώς και κέντρων μετεγκατάστασης («relocation camp»), που στήνονται με ευθύνη του στρατού.

Στο Κιλκίς, άρχισαν να λειτουργούν, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, οι δύο από τους 4 χώρους «φιλοξενίας». Στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς (Νέα Καβάλα) είχαν τοποθετηθεί 315 σκηνές και είχαν συγκεντρωθεί 1.250 πρόσφυγες, ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο, άλλοι 400 και είχαν ήδη μεταφερθεί 1.600 πρόσφυγες. Σχεδόν παντού η λειτουργία αυτών των κέντρων χαρακτηρίζεται από την απουσία του κράτους και των υπηρεσιών του και στηρίζεται στην προσφορά του λαού και των φορέων του που εκφράζεται πολύμορφα και απλόχερα. Στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, έχουν εγκατασταθεί 2.000 πρόσφυγες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς τους γιατρούς να παρέχουν τη βοήθειά τους στο ιατρείο του καταυλισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για Παθολόγους, Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς. Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που μέχρι πριν από λίγες μέρες τροφοδοτούσε την αντιπαράθεση, απευθύνει έκκληση προς όλους τους Δήμους να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, στους καταυλισμούς που στήνονται και λειτουργούν.

Στη Δυτική Μακεδονία, στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης φιλοξενούνται 130 πρόσφυγες και στο δήμο Δεσκάτης Γρεβενών άλλοι 59. Είκοσι πρόσφυγες αποχώρησαν από τη Λευκόβρυση, προσπαθώντας με δικά τους μέσα να φθάσουν στην Ειδομένη.

Στην Καβάλα, το Σάββατο, με το πλοίο της γραμμής αφίχθηκαν εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες. Στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» του Επιμελητηρίου, στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, φιλοξενούνται περίπου 750 πρόσφυγες, και άλλοι 200 στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Παγγαίου στην Ελευθερούπολη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφάσισε να δεχτεί τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων και υπέδειξε χώρο που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή.

Στα Γιαννιτσά, την Κυριακή, κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας του κέντρου μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο «Φιλιππάκη».

Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στο στρατόπεδο «Φιλιππάκη» και στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο Καψάλη, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Η ΠΥ εκτιμά ότι οι δύο φωτιές συνδέονται μεταξύ τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποπτες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο πρόσφυγες και μετανάστες(2016-03-29 00:00:00.0)
Χιλιάδες σε Ειδομένη και άλλες περιοχές της χώρας(2016-03-03 00:00:00.0)
Και εγκλωβισμένοι και θύματα δουλεμπόρων(2016-02-25 00:00:00.0)
Νέο ναυάγιο με νεκρούς στο Αιγαίο(2016-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ