Καθημερινή παρουσία στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ έχουν οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής
Με το μωρό στην αγκαλιά και την ανακοίνωση του ΚΚΕ στο χέρι |
Το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο της ΤΟ Πειραιά, με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, βρέθηκε στο λιμάνι και συζήτησε με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στοιβαγμένοι στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η κομματική αντιπροσωπεία από τις λιμενικές αρχές, την Κυριακή βρίσκονταν στο λιμάνι περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, όταν οι υποδομές του ΟΛΠ δεν μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια περισσότερους από χίλιους. Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά, που στοιβάζονται στους ίδιους χώρους με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ταλαιπωρημένους, άρρωστους, με αυξημένες ανάγκες για περίθαλψη και φροντίδα.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι δύσκολο να περιγραφούν και το μόνο που εκτονώνει κάπως την κατάσταση είναι η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, που επιτρέπει τουλάχιστον στα παιδιά να παίζουν έξω από το επιβαρυμένο περιβάλλον των επιβατικών σταθμών.
Από την περιοδεία στο λιμάνι του Πειραιά |
Ωστόσο, όπως επιβεβαίωναν όλοι, στα νησιά οι ροές από την Τουρκία είναι αυξημένες τις τελευταίες μέρες και με δεδομένη την κατάσταση με τα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη, οι συνθήκες στο λιμάνι δεν έχουν προοπτική άμεσης βελτίωσης. Ηδη, χτες το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά το οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 1.810 πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ άλλα 183 άτομα από τη Λέρο έφτασαν αργότερα με το πλοίο της γραμμής.
«Πώς μπορούμε να φτάσουνε στα σύνορα;», ήταν η ερώτηση όλων όσους συνάντησε και συνομίλησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Στα χέρια τους κρατούσαν τα εισιτήρια του λεωφορείου με τα οποία τους προμηθεύουν τα ταξιδιωτικά γραφεία από τη Μυτιλήνη και την Αθήνα, για τη μετακίνησή τους στην περιοχή του τελωνείου των Ευζώνων: 50 ευρώ ο κάθε ενήλικας και 25 ευρώ το κάθε παιδί.
Ωστόσο, κανείς από τα πρακτορεία δεν βρισκόταν εκεί για να τους κατευθύνει, να τους ενημερώσει, ακόμα και να επιστρέψει τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν για ένα ταξίδι που καθυστερεί για μέρες και ενδεχόμενα να μη γίνει ποτέ. Αγανακτισμένοι οι πρόσφυγες έδειχναν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα εισιτήριά τους και κατήγγειλαν ότι οι πράκτορες είναι εξαφανισμένοι, δεν σηκώνουν τηλέφωνα, ή όταν βρεθούν, τους προτείνουν να αλλάξουν τα εισιτήρια του λεωφορείου με αντίστοιχα του τρένου, χωρίς να καταβάλλουν βέβαια τη διαφορά.
Μόνο μετά από τηλεφωνική παρέμβαση στελεχών του Κόμματος σε ορισμένα από τα πρακτορεία που αναγράφονταν στα εισιτήρια, εμφανίστηκε κάποιος εκπρόσωπός τους για να δώσει εξηγήσεις στους πρόσφυγες.
Στην πλειοψηφία τους, όσοι βρίσκονταν στο λιμάνι την Κυριακή, παρέμεναν εγκλωβισμένοι για τρεις έως εφτά μέρες, χωρίς καμιά ουσιαστική ενημέρωση για το πότε και αν θα φύγουν οργανωμένα για τα σύνορα. Ορισμένοι έπαιρναν μόνοι τους το δρόμο για το σιδηροδρομικό σταθμό, ή την πλατεία Βικτωρίας, απ' όπου ήλπιζαν ευκολότερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ειδομένη.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μοίρασε στους πρόσφυγες την τετρασέλιδη ανακοίνωση του Κόμματος για το Προσφυγικό, έγινε δέκτης ευχαριστιών από την πλευρά των προσφύγων και δεσμεύτηκε με κάθε τρόπο να εντείνει τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.
Σε δήλωσή της αμέσως μετά την περιοδεία, η Διαμάντω Μανωλάκου κάλεσε Λαϊκές Επιτροπές, Σωματεία, Συνδικάτα να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των ΕΕ - ΝΑΤΟ - κυβέρνησης γι' αυτήν την κατάσταση.
Ανάλογες παρεμβάσεις έκανε η ΤΟ Πειραιά στο λιμάνι την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ επίσης την Παρασκευή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους μετανάστες που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες.