Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΤΑΜΙΟΥ
Χώρος ζυμώσεων για κομπρεμί

Ως χώρος ζυμώσεων τόσο στο εσωτερικό του, όσο και ευρύτερα, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, αξιοποιήθηκε το συνέδριο του Ποταμιού το Σαββατοκύριακο, όπου επανεξελέγη επικεφαλής ο Στ. Θεοδωράκης, με ποσοστό 88,16% (με το σχεδόν 12% που απέσπασε ο έτερος υποψήφιος, Π. Ελευθεριάδης, να ερμηνεύεται ως δείγμα δυσαρέσκειας προς τον ιδρυτή του κόμματος).

Οσον αφορά στις διεργασίες στο εσωτερικό του μορφώματος και με διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πού να κολλήσει, καταγράφεται η τοποθέτηση του Σπ. Λυκούδη, που τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος στο μεσαίο χώρο και το διάλογο με την Κεντροαριστερά: «Μόνο η δημιουργία ενός νέου και μεγάλου πολιτικού σχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο (...), μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους. Η σημερινή στασιμότητά μας μπορεί ταχύτατα να μεταβληθεί σε άτακτη υποχώρηση και αμελητέα εκλογική απήχηση», προειδοποίησε.

Συζητήθηκε και η ομιλία του Χ. Θεοχάρη, που άφησε αιχμές για την οργανωτική κατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας του Ποταμιού: «Δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα χωρίς συλλογικότητα στην ηγεσία» (...) Υπάρχει το μεγάλο Ποτάμι των ανθρώπων που μας άφησαν απογοητευμένοι. 7.500 ξεκινήσαμε, χίλιοι είμαστε εδώ. Κοιτάξτε γύρω σας, αυτοί οι χίλιοι είναι όλο το Ποτάμι. Το Ποτάμι της ελπίδας που διαψεύστηκε». Παραπέρα, έδειξε μια κλίση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, έναντι του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία» είπε, «και δεν πρόκειται να πείσει κανέναν. Προσδοκά φρεσκάδα από το Ποτάμι για να το εγκλωβίσει σε ένα θανάσιμο ταγκό. Οι συμφωνίες κορυφής δεν αρκούν. Στη ΝΔ η εκλογή του νέου αρχηγού δίνει ελπίδα σε πολλούς. Ομως, μέχρι να κυβερνήσει δεν θα ξέρουμε ποιος έχει το πάνω χέρι. Ο δύτης ή τα βαρίδια».

Ο δε βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας, επανέλαβε την άποψή του για συνεργασία με τη ΝΔ: «Προτείνω να αναζητηθούν προγραμματικές συγκλίσεις στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, μεταξύ του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη και της ΝΔ με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες διεργασίες, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, είπε: «Χαίρομαι που ανήκετε στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας», και πρόσθεσε: «Χωρίς καμία αμφιβολία το συνολικό ισοζύγιο από τη δράση του Ποταμιού είναι θετικό. Αισθάνομαι επίσης κοντά σας γιατί μαζί πορευόμαστε τον δρόμο των δίκαιων μεταρρυθμίσεων και μαζί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για τις κοινές μας ιδέες».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, απηύθυνε ξανά κάλεσμα συνεργασίας στο Ποτάμι, λέγοντας: «Προτείνω προγραμματική συμφωνία με ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Θέλω να σας καλέσω να πείτε το μεγάλο ναι, στο πρώτο βήμα, σε διάλογο μεταξύ μας».

Το λόγο πήρε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης:«Χρειάζεται ένα πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη αριστερά. Και εσείς να συμμετέχετε (...) Να επιδιώξουμε την κοινή προσπάθεια με όλους που συμμερίζονται. Μπορείτε την ανανέωση, προσπαθήστε, παλέψτε».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, τόνισε: «Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα αντί να εμπεδώνουμε μεταρρυθμίσεις, ταλανίζουμε εαυτούς με άγονες αντιπαραθέσεις. Γι΄αυτό φωνές σαν του Ποταμιού είναι απαραίτητες».

Στην αντίπερα όχθη από όλες αυτές τις διεργασίες μεταξύ των αστικών κομμάτων κινήθηκε ο χαιρετισμός που απηύθυνε στο συνέδριο του Ποταμιού ο Χρ. Κατσώτης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Πεδίο διεργασιών και κομπρεμί αναδεικνύεται, βεβαίως, και το Προσφυγικό, καθώς όπως δήλωνε χτες ο Στ. Θεοδωράκης, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών την Παρασκευή θα προτείνει κοινής αποδοχής «υπερυπουργό» με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το θέμα...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ