Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρεί το δίπολο με Προσφυγικό και οικονομία

Στη διαχειριστική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα του κεφαλαίου εστιάζει η κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση

Συντηρεί η ΝΔ το δίπολο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με άξονες τη διαχείριση σε Προσφυγικό και οικονομία.

Για το πρώτο ζήτημα, συνεδρίασε χτες, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη, η λεγόμενη «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» που έστησε στο κόμμα του για το θέμα. Με το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη».

Σε αυτήν τη βάση κριτικής - κι ενώ πλέον γίνεται σαφές ότι οι αποφάσεις της ΕΕ από τις οποίες δεσμεύεται και η ΝΔ οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα - ζήτησε από την κυβέρνηση: «Να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Επίσης, «να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια».

Ακόμα, «να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού».

Αποδεχόμενος πλήρως, εξάλλου, τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση «να διασφαλίσει ότι η ΝΑΤΟική δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή, να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τη FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών».

Επιπρόσθετα, ζήτησε η κυβέρνηση «να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Και, τέλος, «να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέληξε ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι επιβεβλημένη», ενώ μπρος στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει χρήση βέτο στους κόλπους της ΕΕ, προειδοποίησε: «Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της».

Κριτική για καθυστερήσεις στο μνημόνιο, κοινοί εκβιασμοί απέναντι στο λαό

Ως προς τα οικονομικά, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στη Λευκωσία, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Κύπρος «εξέρχεται του μνημονίου εντός των επόμενων ημερών. Δυστυχώς, στη χώρα μας, λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, επιβλήθηκε ένα τρίτο πολύ σκληρό πρόγραμμα από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε πριν από το 2018».

Πατώντας στα - αντίστοιχα αντιλαϊκά - πεπραγμένα της κυπριακής κυβέρνησης, επέμεινε για την «εφαρμογή ενός προγράμματος» δημοσιονομικής προσαρμογής «το οποίο μπορεί να έχει αδικίες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθει κάποιος των προγραμμάτων είναι να το εφαρμόζει και να διεκδικεί οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση, μόνο αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών».

«Δυστυχώς, αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», συμπλήρωσε και, ιεραρχώντας ψηλά και αυτός - όπως και η κυβέρνηση - την ολοκλήρωση της «πρώτης» «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Εχει διαχειριστεί με τρόπο καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία την οικονομική κρίση και σήμερα ακόμα βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, ώστε να μην έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική αβεβαιότητα».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η «αξιολόγηση» δεν προχωρά γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει απόφαση να την προχωρήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να πληρώσει και το κόστος, συνέχισε. Επαναφέροντας εξάλλου τον εκβιασμό που χρησιμοποιούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι «εταίροι», ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι όσο «χάνεται χρόνος» στην υλοποίηση του μνημονίου, τόσο πλήττεται η «πραγματική οικονομία», άρα μεγαλώνει ο λογαριασμός, άρα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι περισσότερα...

Τέλος, 47 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα την εξέλιξη του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων» και «αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου». Με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε: «Η ΝΔ θεωρεί καθοριστικής σημασίας την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου (...) Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, παρά τις όποιες προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ, είναι φτωχά (...) Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αφήσει στην άκρη - και σε αυτό το πεδίο - τις ιδεοληψίες, τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες, την πολυγλωσσία, την αβελτηρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ