Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια με άξονα την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών»

Ο Γ. Χουλιαράκης (στη φωτ. με τον Ευ. Τσακαλώτο) εκπροσώπησε τη συγκυβέρνηση στο χτεσινό αντιλαϊκό παζάρι στο Euro Working Group

Eurokinissi

Ο Γ. Χουλιαράκης (στη φωτ. με τον Ευ. Τσακαλώτο) εκπροσώπησε τη συγκυβέρνηση στο χτεσινό αντιλαϊκό παζάρι στο Euro Working Group
Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά χτες το βράδυ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γ. Χουλιαράκη. Παράλληλα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, με τη «συμβολή» και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλούν για ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, υπό συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» ήταν και η ημερομηνία επανόδου στην Αθήνα των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), ενόψει και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 7 Μάρτη.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια περιστρέφονται γύρω από την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, «κλειδωμένο» μέτρο αποτελεί και αυτό της περαιτέρω σύνθλιψης των επικουρικών συντάξεων, ενώ στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών μπαίνουν προτάσεις και σενάρια γύρω από το ύψος των κύριων συντάξεων, πάνω από το οποίο θα κλιμακωθούν οι περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση σημειώνεται και στο ζήτημα του ποσοστού αύξησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με κατεύθυνση, βέβαια, τον περιορισμό τους σε σχέση με το προσχέδιο που έχει παρουσιάσει η συγκυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ύψος των περικοπών.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος, Μ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα».

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό κράτος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους από τα τέλη Μάρτη διατυπώνει το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». «Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών - μελών της ΕΕ για ισχυρότερες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού.

ΑΕΠ: Σε πτώση και το 2015

Με ρυθμό πτώσης 0,3% συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ στο 12μηνο του 2015, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που κοινοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι ρυθμού υποχώρησης 0,7% που καταγραφόταν στην πρώτη της ανακοίνωση και απόλυτης στασιμότητας που προβλεπόταν από τη συγκυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατρακύλα του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2015 (συγκριτικά με το δ' τρίμηνο του 2014) έφτασε στο 0,8%, έναντι ρυθμού υποχώρησης 1,7% στο γ' τρίμηνο και ισχνής ανάκαμψης 0,95% στο β' τρίμηνο και 0,3% στο α' τρίμηνο του 2015.

Να σημειωθεί ότι η κατρακύλα του ΑΕΠ στην περίοδο 2008 - 2015 φτάνει στο 26%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρόσφατες Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις της Κομισιόν, το 2016 θα σημειωθεί περαιτέρω κατρακύλα 0,7%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ