Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Αύριο η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για να μη φτάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή υπογράμμισαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων, Μηχανικών - Τεχνικών, Δικηγόρων, Υγειονομικών (γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι) και Οικονομολόγων, που αύριο στις 5 μ.μ. προχωρούν στη διοργάνωση κινητοποίησης μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνέντευξη, παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι της «Πανεπιστημονικής» στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), στο Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ), στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στο ΔΣΑ παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, τονίζοντας ότι η κατεύθυνση του αγώνα, σε αντίθεση με την πρακτική των πλειοψηφιών στους φορείς των επιστημόνων, πρέπει να είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου και η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, αντίστοιχης των σύγχρονων αναγκών.

Ηδη, στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας έχουν δηλώσει συμμετοχή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ ΑΒΕΚ) καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πρόκειται για σωματεία που συσπειρώνουν στις γραμμές τους μισθωτούς επιστήμονες.

Μιλώντας για τη σημασία και την αναγκαιότητα της κινητοποίησης, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τον κίνδυνο από τον διάλογο - απάτη που έχουν στήσει κυβέρνηση και πλειοψηφίες στις πλάτες των επιστημόνων. Οπως σημείωσαν, «η κυβέρνηση καλεί υποκριτικά σε διάλογο για τους όρους της σφαγής μας. Οι ηγεσίες των επιστημονικών φορέων προβάλλουν μια κάλπικη γραμμή, δήθεν "απόρριψης" του νομοσχεδίου, ενώ αποδέχονται πλήρως την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την "ανταποδοτικότητα" και οι προτάσεις τους, στην ουσία, είναι παραλλαγή της κυβερνητικής πρότασης.

Γι' αυτό, η κριτική τους αφορά κυρίως τη "μη βιωσιμότητα" του Ασφαλιστικού εάν εφαρμοστεί το σχέδιο και την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης που να "δικαιολογεί" τα μέτρα. Οι "μικρότερες εισφορές" που τάχα διεκδικούν, κινούνται εντός του πλαισίου της ανταποδοτικότητας και οδηγούν σε πολύ χαμηλότερες συντάξεις, ενώ οι εισφορές παραμένουν αφόρητα υψηλές. Στόχος τους είναι να διατηρήσει το ΕΤΑΑ την "αυτονομία" του, ως ένα πλήρως "ανταποδοτικό", χωρίς δηλαδή εισφορές κράτους και εργοδοτών, ιδιωτικό Ταμείο».

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, δεν συμβιβάζεται το συμφέρον του μισθωτού επιστήμονα με το συμφέρον του εργοδότη επιστήμονα, το συμφέρον του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα με τα συμφέροντα των επιστημόνων - μετόχων των ομίλων, των μεγαλογραφείων και των εταιρειών. Οι ηγεσίες των φορέων είναι ταγμένες στην υπηρεσία του αντιπάλου.

Γι' αυτό οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα καλούν τους επιστήμονες που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να δυναμώσουν την πάλη με κάθε πρόσφορη μορφή, να απαιτήσουν και να πάρουν μέρος σε μαζικές διαδικασίες και μαζί με τους άλλους εργατοϋπαλλήλους να απαντήσουν με 48ωρη απεργία, εάν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ