Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα πολύ βαθιά τού «παζαρέματος» η Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και μελετά προσεκτικά πότε και πώς θα ξεδιπλώσει τις επόμενες κινήσεις της. Αυτό επιβεβαιώνει και η συνέντευξη που έδωσε στον «Φιλελεύθερο» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ξεκαθαρίζει ότι βάση των διαπραγματεύσεων είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 (όπου γίνεται αναφορά για δύο «συνιστώντα κράτη» και στρώνεται το έδαφος για διχοτομική «λύση») και ότι η Αγκυρα συνεχίζει να αναγνωρίζει σημαντικό ρόλο στις «εγγυήτριες δυνάμεις». Το θέμα των «εγγυήσεων» «θα πρέπει να το συζητήσουν από κοινού οι εγγυήτριες δυνάμεις καθώς και οι δύο πλευρές στο νησί» υπογράμμισε, εκφράζοντας, κατά τα άλλα, «κατανόηση» και για τις «ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων». Απαντώντας σε ερώτημα, για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια «αμοιβαία αποδεκτή φόρμουλα στις εγγυήσεις», ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι «οι Ελληνες φίλοι μας ανέπτυξαν ανεπίσημα κάποιες ιδέες» και χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις έσπευσε να προσθέσει: «Δε θέλω να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ελαστική στο ζήτημα των εγγυήσεων».

Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε απανωτές φορές ότι «χάρτες θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος», αλλά και ότι όσον αφορά την οικονομική στήριξη της «λύσης» πρέπει να βοηθήσουν ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και από Ελλάδα, Τουρκία, εννοώντας φυσικά τη «στήριξη», που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ανοίξει δρόμο για την προνομιακή «δραστηριοποίηση» πολλών μονοπωλίων στο Νησί. Επιπλέον, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Τουρκίας να διεκδικήσει μια προνομιακή θέση στο νέο «τοπίο» όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υποθέτοντας, ότι υπάρχει δυναμική Ενέργειας στα ανοιχτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, φαίνεται πως η Τουρκία είναι η καλύτερη, η μόνη, εναλλακτική οδός τόσο ως αγορά όσο και ως διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι «πρώτα απ' όλα, φυσικά, θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού και εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ» (για το συγκεκριμένο ζήτημα ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων» και ότι «στην ουσία, το Ισραήλ είναι πολύ πρόθυμο για μια εν δυνάμει συνεργασία στο φυσικό αέριο»).

Στο μεταξύ, την επιμονή με την οποία η Τουρκία απορρίπτει το ενδεχόμενο η επανενωμένη Κύπρος να αποτελέσει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει και ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα. Τελευταίο παράδειγμα, επιστολές που στάλθηκαν σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, όπου υποστηρίζεται ότι «ο στόχος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων δεν είναι απλώς να επανενώσουμε την Κύπρο, αλλά να εγκαθιδρύσουμε εκεί ένα νέο συνεταιριστικό κράτος».

Την περασμένη Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είχαν συνάντηση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες και σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ εστίασε σε τομείς, όπου υπάρχουν οι πιο σημαντικές διαφωνίες. Μετά από αυτή δεν έγινε επίσημη ενημέρωση.

  • Ολοκληρώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες η κοινή άσκηση Ερευνας και Διάσωσης «CYPUSA-01/16», που έγινε με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στα ανοιχτά της νότιας Κύπρου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ