Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Ιδιαίτερες και ξεχωριστές εκδηλώσεις σε Χίο και Αρτα

Σε βήμα έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες μετατράπηκε το Φεστιβάλ στη Χίο, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις εκδηλώσεις στην Αρτα
Από τις εκδηλώσεις στην Αρτα
Σε βήμα έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί, μετατράπηκαν οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Χίο, το περασμένο Σάββατο. Το Φεστιβάλ έγινε δίπλα στο χώρο όπου παραμένουν προσωρινά οι πρόσφυγες στο νησί, στις ψησταριές του ψήνονταν μερίδες φαγητού που μοιράζονταν δωρεάν στους πρόσφυγες, ενώ είχε στηθεί και «στέκι αλληλεγγύης» όπου συγκεντρώνονταν είδη πρώτης ανάγκης. Ετσι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι πρόσφυγες έγιναν με τους ντόπιους μια μεγάλη παρέα, τραγούδησαν και χόρεψαν όλοι μαζί. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι θέλοντας να ευχαριστήσουν τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για τη συμπαράστασή τους, βοήθησαν και στο ξεστήσιμο του Φεστιβάλ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφερόμενος στο θέμα, επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γίνονται βήμα καταγγελίας της μεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, βήμα καταδίκης των απροκάλυπτων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Αυτές οι επεμβάσεις δημιούργησαν τις συνθήκες ξεκληρίσματος εκατομμυρίων ανθρώπων, δημιούργησαν τα ανθρώπινα θύματα της προσφυγιάς, τους χιλιάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, τα ανθρώπινα καραβάνια που συγκροτούν το μακρύ ταξίδι εξαθλίωσης για τις χώρες της ΕΕ.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα νησιά μας, στον Πειραιά και στην Αθήνα, επισήμανε ο Ν. Σοφιανός, είναι ένα χρονικό προαναγγελθέντων γεγονότων. Εχουν τεράστιες ευθύνες τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες, γιατί γνώριζαν. Εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, είναι γνωστό ότι τα πιο εύπορα τμήματα από αυτούς συνεχίζουν το ταξίδι για τις χώρες της Ευρώπης. Γνωρίζουν τα κυκλώματα διακίνησης που περνούν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τη χώρα μας. Τι μέτρα πήραν; Ούτε οι λογικές της ΝΔ που μιλούν για καταστολή, ούτε οι λογικές του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να εξαφανίσει το πρόβλημα, μπορούν να δώσουν λύσεις. Βουλιάζουν τα νησιά μας και η αλληλεγγύη και το φιλότιμο του λαού μας, όπως και η ηρωική δουλειά των εργαζομένων στο Λιμενικό, την Αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών που ασχολούνται με το πρόβλημα, δεν μπορούν να καλύψουν την εγκληματική απουσία κεντρικού σχεδιασμού, υποδομών υποδοχής/ταυτοποίησης, οργάνωσης της πιο γρήγορης μετακίνησης των ανθρώπων αυτών από τη χώρα μας στις χώρες προορισμού τους.

Και τόνισε ότι ως ΚΚΕ διεκδικούμε στελέχωση υπηρεσιών, κέντρα υποδοχής και γρήγορης προώθησης, απειθαρχία στους περιορισμούς του Δουβλίνου και των συνθηκών εγκλωβισμού των ανθρώπων αυτών, καταδίκη της συμμετοχής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι εκδηλώσεις στη Χίο πλαισιώθηκαν ακόμα από έκθεση, μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα και βιντεοπροβολή για τις Γυναικείες Φυλακές Χίου, χορευτικά και μουσικά σχήματα.

Στην Αρτα

Στην κατάμεστη πλατεία Σκουφά της Αρτας φιλοξενήθηκε επίσης το 41ο Φεστιβάλ την περασμένη Παρασκευή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συναυλία του Στάθη Αρτινού και έκλεισε με το λαϊκό γλέντι του Βαγγέλη Κορακάκη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στον αγροτικό τομέα, που όμως βρίσκουν εμπόδιο την ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο η γη, η παραγωγή και η εμπορία αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια. Την κατεύθυνση αυτή υλοποιούν και τα μέτρα - «φωτιά» του 3ου μνημονίου, που λεηλατούν το αγροτικό εισόδημα καταστρέφοντας τους φτωχούς αγρότες: Αγρια φορολογία με 26% από το πρώτο ευρώ στους αγρότες. Ταυτόχρονη προκαταβολή φόρων για την επόμενη χρονιά 100%. Τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και σε στάβλους. Κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου στο αγροτικό πετρέλαιο. Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 23% κ.λπ.

Μόνο ως πρόκληση για τους μικρομεσαίους αγρότες μπορεί να θεωρηθούν τα όσα αναφέρουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα παράλληλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τάχα τη χασούρα, όσο και η ΝΔ που «ξεσπάθωσε» για τη φορολόγηση των αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, αφού έχει δρομολογήσει την ταφόπλακα και το θάνατο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, έρχεται τώρα να ανακοινώσει «μέτρα» μείωσης των εξόδων της κηδείας.

Οσο για τη ΝΔ, έχουμε να ρωτήσουμε, με νόμο ποιας κυβέρνησης φορολογήθηκαν για πρώτη φορά φέτος οι αγρότες από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%; Δεν ήταν της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Και οι δύο μαζί, όπως λέει και ο λαός μας, «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι».

Γι' αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως είπε ο ομιλητής, είναι ανάγκη μέσα από τους υπάρχοντες Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, τη δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων, να αναζωογονήσουν το αγροτικό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου και στις εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ