Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προπαγανδίζει συναίνεση και συνεργασία πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Η ΝΔ λανσάρεται στο κεφάλαιο ως καταλληλότερη για την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο λαό ως καταλληλότερη για... λείανση των αντιλαϊκών τους αποτελεσμάτων

Eurokinissi

Η ΝΔ λανσάρεται στο κεφάλαιο ως καταλληλότερη για την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο λαό ως καταλληλότερη για... λείανση των αντιλαϊκών τους αποτελεσμάτων
Πληθαίνουν οι προσκλήσεις της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ να στήσουν μαζί την επόμενη συγκυβέρνηση, ώστε με «κυβερνητική σταθερότητα» και κυβέρνηση τετραετίας να περάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Την ίδια ώρα και η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, προπαγανδίζει αποπροσανατολιστικά σενάρια περί απεμπλοκής από το μνημόνιο μέσω ...εφαρμογής του, που τάχα θα δώσει τη δυνατότητα για ένα άλλο, ηπιότερο «αναπτυξιακό πρόγραμμα». Κονταροχτυπιέται δε με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση τού ποιος είναι καταλληλότερος στο να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Ενδεικτικά, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» έλεγε: «Δεν έχω πρόβλημα αν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή κάποιος άλλος, εφόσον είναι πρώτο κόμμα. Το ζητούμενο είναι η προγραμματική μας πορεία και η υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τις οποίες πρέπει να συνεννοηθούμε. Και δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι 2 ή 5 κόμματα (...) Αυτονόητο είναι ότι αυτός που διαπραγματεύτηκε(σ.σ.: ο Τσίπρας),υπέγραψε, συμφώνησε, εισηγήθηκε, ψήφισε το μνημόνιο, πρέπει να έρθει να συμμετέχει στην προσπάθεια να το αλλάξουμε».

Μιλώντας το Σάββατο στη Λάρισα, αναφέρθηκε σε «τρεις βασικούς πυλώνες» για «να ξεπαγώσει η αγορά» και «να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας»: «Πυλώνας πρώτος, η πολιτική σταθερότητα (...) Πυλώνας δεύτερος, οι συναινέσεις, οι συνεννοήσεις, οι συνεργασίες, η προσέγγιση των σοβαρών ζητημάτων με μέτρο, με μετριοπάθεια και μια προσπάθεια συνεννόησης (...) Πυλώνας τρίτος, ένα εθνικό οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο. Ενα σχέδιο με άμεσους, αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους».

Θέλει «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον»

Συνέχισε: «Βασική δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές (...) Γιατί θέλουμε το κράτος αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (...) Δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουν, χωρίς καμιά καθυστέρηση, οι αλλαγές που δημιουργούν φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Αλλαγές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα (...) Να ξεκινήσουμε σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία», συμπλήρωσε, τάζοντας νέες φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο.

Στον ίδιο καμβά, μιλώντας την Κυριακή σε στελέχη της ΝΔ από το χώρο της Τοπικής Διοίκησης, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια, τα κρίσιμα χρόνια, αντί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις (...) υπάρχει μια αστάθεια, μια μεγάλη αβεβαιότητα, που προκαλείται από τις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες».

Παραπέρα, ξεκαθάρισε ότι «αμέσως μόλις, με τη βοήθεια του Θεού και τη θέληση των πολιτών, κληθεί η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση, με κορμό δεδομένο τη ΝΔ, θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις (...) Θα προσπαθήσουμε να έχουμε έναν πειθαρχημένο δημοσιονομικά προϋπολογισμό μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, που θα στείλει ένα μήνυμα προς όλους, ότι η χώρα έχει πάρει την απόφαση να νοικοκυρευτεί».

Υπόσχεται «λύσεις με υλοποίηση του μνημονίου»

Και για να γίνουν όλα, «θα φτιάξουμε μια κυβέρνηση η οποία θα έχει όλες εκείνες τις δημιουργικές, ευρωπαϊκές, πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της συνεννόησης και της συνεργασίας. Αλλά ταυτόχρονα θα φτιάξουμε και μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν δημιουργική άποψη και γνωρίζουν. Που θα μπορεί να συζητά με τους έξω. Και στις αξιολογήσεις θα μπορεί, με πιο ήπιο τρόπο, να προσπαθεί να δώσει λύσεις στην υλοποίηση του τρίτου, νέου μνημονίου», πρόσθεσε, σκορπώντας κι αυτός - όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ - αυταπάτες ότι μπορεί να λειανθούν πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής που συμφώνησαν με τους «εταίρους» τους.

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στην τηλεόραση του «Bloomberg» υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στοιχηματίζουν λάθος αν πιστεύουν ότι ο Τσίπρας προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για τη διατήρηση της ενότητας στη ζώνη του ευρώ. «Ακόμα και αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, που δεν θα γίνει, θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα εσωτερικής διαφωνίας κάθε φορά που φέρνει ένα νόμο για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης», επισήμανε ο Μεϊμαράκης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ θα διασφαλίσει την εφαρμογή του μνημονίου περνώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Να εφαρμόσουμε το μνημόνιο σωστά και γρήγορα»

Αλλωστε, για τέτοια ζητήματα ο Μεϊμαράκης συναντήθηκε χτες με τους προέδρους του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΕΣΕΕ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητηρίων κ.ο.κ. Διόλου τυχαία, άλλωστε, οι δηλώσεις που έγιναν μετά τις συναντήσεις από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων είχαν πάνω - κάτω το ίδιο περιεχόμενο, επιβεβαιώνοντας για λογαριασμό ποιανού υπογράφονται τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά τους μέτρα.

Π.χ. ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, είπε ότι αν δεν υπάρξει «πολιτική σταθερότητα», είναι δύσκολο να ορθοποδήσει η «αγορά». Επέμεινε, δε, ότι «χρειάζεται εθνικό κυβερνητικό σχήμα» και ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ. «Από την αρχή της υλοποίησης αυτής της υφεσιακής συμφωνίας, με σωστά επιχειρήματα, μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα για να πάμε σε ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, δήλωσε ότι... «ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να το εφαρμόσουμε σωστά και γρήγορα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ