Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εξετάζει αίτημα των ΗΠΑ να «κόψει» πτήσεις της Μόσχας προς τη Συρία

Αίτημα προς την ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση να άρει τις άδειες υπέρπτησης ρωσικών πολιτικών αεροσκαφών προς τη Συρία μέσω του FIR Αθηνών υπέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το αίτημα κατατέθηκε το Σάββατο από αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών και βρίσκεται «υπό μελέτη» από ελληνικής πλευράς.

Η Μόσχα είχε ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση τις σχετικές άδειες υπέρπτησης για να μπορέσουν τα αεροσκάφη της να μεταφέρουν στη Συρία ανθρωπιστικό υλικό και διπλωματικό προσωπικό.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι τα αεροσκάφη αυτά, αν και πολιτικά, μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό προς την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπ. Αλ Ασαντ, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο αμερικανικό Τύπο πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δυσαρεστηθεί με κινήσεις της Ρωσίας για περαιτέρω ενίσχυση του Ασαντ, μέσω και της αποστολής ομάδας στρατιωτικών συμβούλων στη Δαμασκό.

Το θέμα αυτό απασχόλησε μάλιστα και την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Αθήνα απέρριψε το αμερικανικό αίτημα να μην πραγματοποιηθούν οι υπερπτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για το διάστημα 1 - 24 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ