Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΚΕΡΚΥΡΑ
Δυνατό ΚΚΕ για να περάσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα

Αποψη του χώρου της εκδήλωσης
Αποψη του χώρου της εκδήλωσης
Κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην Κέρκυρα ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στο ξεκίνημα της ομιλίας του σημείωσε: «Πολύ εύστοχα το φετινό Φεστιβάλ έχει ως σύνθημά του: "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές", σύνθημα εμπνευσμένο από τις γιγαντομαχίες των περασμένων αιώνων και ειδικά του αιώνα που περάσαμε, του 20ού. Γιγαντομαχίες ανάμεσα σε δύο κόσμους, ανάμεσα στους εξουσιαστές και τους εξουσιαζόμενους. Ανάμεσα σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο και σε αυτούς που τον αρπάζουν και τον ιδιοποιούνται. Ανάμεσα σε αφέντες και δούλους. Η πάλη αυτή ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, η ταξική πάλη είναι ασταμάτητη, συνεχής. Πότε ήρεμη και πότε ορμητική, πότε ειρηνική και πότε βίαιη, ένοπλη.

Πάντα, σε κάθε περίπτωση, σκληρή, αιματηρή, με πολλές θυσίες. Καμία δύναμη, "μήτε θεός μήτε άνθρωπος" μπορεί να σταματήσει αυτήν την πάλη, αν δεν εκπληρωθεί ο σκοπός της: Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η συντριβή και εξάλειψη των εκμεταλλευτών, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερων ανθρώπων χωρίς εκμετάλλευση, όπου κυρίαρχος νόμος θα είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, η καθολική ευημερία.

Ο Δ. Γόντικας
Ο Δ. Γόντικας
Σε αυτόν τον αγώνα έχει μπει και η εργατική τάξη της Ελλάδας και θα τον φέρει σε πέρας, γιατί υπάρχει ο ηγέτης του αγώνα της, το ΚΚΕ. Το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές αυτών των εξελίξεων».

Ο Δ. Γόντικας έκανε στη συνέχεια μία εκτενή αναφορά στην ιστορία των φυλακών της Κέρκυρας και του χώρου των εκτελέσεων στο Λαζαρέτο, ενώ στάθηκε αναλυτικά στις σύγχρονες εξελίξεις της ταξικής αναμέτρησης, για να σημειώσει:

- Τα μνημόνια δεν είναι μια λάθος πολιτική που μας επέβαλε η κακή τρόικα. Είναι η πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με το τσάκισμα και τη φτωχοποίηση του λαού.

- Αιώνια σκλαβιά. Αυτά είναι τα προγράμματα των άλλων κομμάτων. Μεταχειρίζονται απίστευτα τεχνάσματα για να εξαπατούν το λαό και να κρύβουν τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους.

- Με όλη αυτή τη σαπίλα το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση. Είναι με τους εκμεταλλευόμενους, παλεύει μαζί τους και τους λέει την αλήθεια: Αυτό το σύστημα δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται, δεν εξανθρωπίζεται. Οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας δε χωράνε σε αυτό το σύστημα. Είναι σε σύγκρουση. Αυτή η σύγκρουση με τα μνημόνια και τα αφεντικά πρέπει να οργανωθεί αποφασιστικά και να φτάσει στο τέλος της. Οργάνωση για έναν τέτοιο αγώνα με ένα δυνατό ΚΚΕ. Μπορεί να δημιουργηθεί την άλλη μέρα των εκλογών μια άλλη κατάσταση, θετική για το λαό. Να περάσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση. Να τους χαλάσουμε τα σχέδιά τους, να αποτρέψουμε νέα βάρβαρα μέτρα. Το κυριότερο, να βάλουμε στην ημερήσια διάταξη το στόχο που έχει ανάγκη ο λαός μας για τη σωτηρία του: Αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι κομμάτων.

Μπορεί αυτός ο στόχος να πραγματοποιηθεί, φτάνει ο λαός να συνειδητοποιήσει το συμφέρον του, να οργανωθεί, να μη συμβιβάζεται με την αθλιότητα, να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική συγκέντρωση στο Βόλο (2010-03-21 00:00:00.0)
Πολιτική συγκέντρωση στο Βόλο (2010-03-19 00:00:00.0)
Μπροστά στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας (2008-09-21 00:00:00.0)
Ανοίγει τις πύλες του στην Αρτα (2003-08-29 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Γιάννης Γόντικας (2002-04-02 00:00:00.0)
Η σειρά της Κέρκυρας (1996-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org