Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Αθηναίοι υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

1898 Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, ο οποίος έληξε στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους με ήττα της Ισπανίας.

1910 Πεθαίνει ο Αμερικανός λογοτέχνης Μαρκ Τουέιν.

1914 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στρατιωτικά στο Μεξικό και καταλαμβάνουν τη Βερακρούζ.

1929 Διεξάγονται γερουσιαστικές εκλογές (η Γερουσία ανασυστάθηκε από την κυβέρνηση Βενιζέλου - είχε καταργηθεί το 1862). Η βενιζελική παράταξη έλαβε το 70,58% των ψήφων, ενώ η αντιβενιζελική το 26,06%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) έλαβε 1,7% και δεν εξέλεξε κανέναν Γερουσιαστή.

1944 Στην Καισαριανή, ο ΕΛΑΣ δίνει σκληρές μάχες ενάντια στη συνδυασμένη επίθεση 1.000 γερμανοτσολιάδων, χαφιέδων της Ειδικής Ασφάλειας και ανδρών της Γκεστάπο. Την επόμενη μέρα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε απεργία, με αίτημα την κατάπαυση της τρομοκρατίας, αλλά και για τα ειδικότερα ζητήματά τους. Γίνονται εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Καισαριανής. Οι δυνάμεις Κατοχής προχωρούν σε 17 εκτελέσεις.

1945 Υπογράφεται η Σοβιετοπολωνική Συμφωνία συμμαχίας και αμοιβαίας βοήθειας.

1960 Η νέα πόλη Μπραζίλια ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

1963 Πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Την Πορεία οργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Κίνηση Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό «Μπέρτραντ Ράσελ» και άλλοι φορείς. Η πορεία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Εγιναν 200 συλλήψεις, ενώ 300 άτομα τραυματίστηκαν από τους χωροφύλακες. Τελικά, την πορεία πραγματοποίησαν μόνο οι Γρηγόρης Λαμπράκης, Ανδρέας Μαμμωνάς, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Παντελής Γούτης, Γιούλια Λιναρδάτου, Βασίλης Παπασταφίδας και Τεύκρος Ανθίας, οι οποίοι μέχρι την Παλλήνη συνελήφθησαν.

1965 Το Πρωτοδικείο Αθηνών ανατρέπει, για 3η φορά μέσα σε 5 μήνες, την Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, ορίζοντας νέα, με ακόμα πιο ενισχυμένη την παρουσία της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής (συνδικαλιστική παράταξη που επρόσκειτο στην Ενωση Κέντρου, η οποία ήταν κυβέρνηση).

1967 Εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορία. Εκτελεστής μια ομάδα αποτελούμενη κυρίως από μεσαία στελέχη του στρατού (συνταγματάρχες και αντισυνταγματάρχες) με επικεφαλής την «τριανδρία»: Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός και Ν. Μακαρέζος.

1970 Πραγματοποιείται στη Μόσχα μεγάλη συγκέντρωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν. Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης, με αφορμή την επέτειο, έστειλε στην εφημερίδα «Ισβέστια» θερμό χαιρετισμό και αυτόγραφη αφιέρωση μαζί με το γνωστό ποίημα «Οδηγητής», που είχε γράψει για τον μεγάλο ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου.

1972 Την ώρα που οι επιτελείς της χούντας συμμετείχαν σε δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό της πρωτεύουσας, περισσότεροι από 200 φοιτητές, αψηφώντας το στρατιωτικό νόμο και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας αντιδικτατορική εκδήλωση και διαδήλωση. Στη Θεσσαλονίκη, η Οργάνωση της ΚΝΕ έγραψε στους τοίχους αντιδικτατορικά συνθήματα και σκόρπισε χιλιάδες προκηρύξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ