Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Νέα συνεκπαίδευση με Ενοπλες Δυνάμεις - «εταίρους» του ΝΑΤΟ

Σε νέα συνεκπαίδευση με Ενοπλες Δυνάμεις - «εταίρους» του ΝΑΤΟ προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό, υλοποιώντας κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή Καρπάθου - Ρόδου συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και της πυραυλακάτου «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ» με τη φρεγάτα «HMAS ANZAC» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «HMAS SUCCESS» του Αυστραλιανού Ναυτικού, καθώς και με τη φρεγάτα «HMNZS ΤΕ ΚΑΗΑ» του Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας, σε τεχνικά αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και πτήσεως ελικοπτέρων.

Σημειωτέον, σύμφωνα με σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα, «τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει σχέσεις με μια σειρά από χώρες εκτός του Ευρω-Ατλαντικού χώρου. Η Αυστραλία συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των χωρών, οι οποίες αναφέρονται ως "εταίροι σε όλο τον κόσμο". Με βάση το διάλογο και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ήδη από το 2005, σε μια κοινή πολιτική δήλωσή τους τον Ιούνιο του 2012, το ΝΑΤΟ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους».

Μετά την προαναφερόμενη συνεκπαίδευση, το «HMAS SUCCESS» έπλευσε προς Λήμνο, όπου παρέμεινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους πεσόντες Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στη μάχη της Καλλίπολης, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δε «HMAS ANZAC» κατέπλευσε στη Σούδα, για παρακολούθηση εκπαιδευτικών αντικειμένων στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Ο δε αρχηγός του Ναυτικού της Αυστραλίας, Τ. Μπάρετ, που επίσης βρέθηκε στην Ελλάδα επ' αφορμή των εκδηλώσεων στη Λήμνο, επισκέφτηκε τον αρχηγό ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκη, και το Αρχηγείο Στόλου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκίνησε, χτες, η δεκαήμερη Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2015», σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού. Η άσκηση προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών - ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ, για πρώτη φορά, θα λάβουν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ