Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12118

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σε συγκέντρωση ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα καλούν αύριο το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς στην Αθήνα

Ταυτόχρονη συγκέντρωση και στη Ρώμη διοργανώνει η Ενωση Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας


ΣΕΛ.  7
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διαβεβαιώσεις για συμμετοχή σε νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια με πρόσχημα την τρομοκρατία

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει το λαό για τις συζητήσεις στις ΗΠΑ


ΣΕΛ.  9

Αίτημα της «τρόικας» η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα!

«Πάγιο αίτημα των θεσμών» (τρόικας) αποτελεί και το ζήτημα της αρπαγής των αποθεματικών από τους ΟΤΑ και τους δημόσιους φορείς, όπως αποκάλυψε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, «αίτημα» που έσπευσε να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Απόφαση που συναντά τις αντιδράσεις σωματείων, φορέων του λαϊκού κινήματος, αλλά και τοπικών διοικήσεων. Την αντίθεσή τους στην απόφαση εξέφρασαν οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αντιλαϊκή διαβούλευση ανάμεσα σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ, με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και της αντιλαϊκής αξιολόγησης βρίσκονται θέματα που αφορούν τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, το «δημοσιονομικό κενό» (έσοδα - δαπάνες), τις ιδιωτικοποιήσεις και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων.

Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων
Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων

ΣΕΛ.  3   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι γνωστοί οι ένοχοι

Το νήμα που συνδέει τραγωδίες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα νερά της Μεσογείου, είναι η πολιτική της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, υπέρ των μονοπωλίων. Το έγκλημα που διαπράττεται έχει ενόχους και είναι γνωστοί και σεσημασμένοι. Για το λόγο αυτό, τα «δάκρυα» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της συνιστούν εξοργιστική πρόκληση για τους λαούς. Οποια αιματοβαμμένη πέτρα κι αν σηκώσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, θα γράφει ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Δικό τους έργο οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι, η στήριξη αντιλαϊκών αντιδραστικών καθεστώτων, δικό τους έργο οι εκτοπισμένοι και διωγμένοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Δικό τους έργο και οι «φράχτες» και η Frontex, άλλα μέτρα καταστολής που βεβαίως δεν μπορούν να σταματήσουν τους απελπισμένους, αλλά μπορούν μια χαρά να αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και τα έσοδα των δουλεμπόρων.

Ομως, υποκριτική είναι και η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδέχεται το πλαίσιο της ΕΕ, τις δεσμεύσεις και για τη «μεταναστευτική πολιτική», συναινώντας στο έγκλημα που συντελείται και εντός ελληνικών συνόρων. Ενώ, βεβαίως, δηλώνει με κάθε ευκαιρία την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που θα ανοίξουν και νέες πληγές στην περιοχή.

Γράφει η χτεσινή «Αυγή» στο κύριο άρθρο της: «Να αφυπνίσει την Ευρώπη η νέα τραγωδία (...) Η ΕΕ κινείται συχνά με τον αραμπά (...) διακηρύσσει την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά αρκείται στο ρόλο του θεατή (...) Η Μεσόγειος πρέπει να αποτελεί θάλασσα δημιουργικής συνάντησης πολιτισμών (...) χωρίς επεμβάσεις και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών από δήθεν πολιτισμένες χώρες (...) Εξαίρεση σε αυτό το σκηνικό έντασης αποτελούν οι παρεμβάσεις του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου (...) ζητούν από τους ηγέτες να βάλουν τέρμα στη συνεχιζόμενη τραγωδία»!!!

Η υποκρισία «στον κύβο». Είναι υποκρισία το να μιλάς για «Μεσόγειο θάλασσα δημιουργικής συνάντησης πολιτισμών», όταν εξελίσσονται ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, όταν υπάρχουν ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που δημιουργήθηκαν από κράτη με σκοπό τη συμμετοχή στο ληστρικό μοίρασμα των αγορών, στηρίζοντας αυταρχικά καθεστώτα, τζιχαντιστές κ.ά., συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οταν υπάρχουν ολόκληρα κυκλώματα που μεταφέρουν φτηνό εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό, από τη μια χώρα στην άλλη, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Και είναι μεγαλύτερη υποκρισία όταν είσαι κυβέρνηση και αποδέχεσαι και συμμετέχεις σε όλα αυτά. Οταν π.χ. δεν παίρνεις κανένα μέτρο σε κατεύθυνση της αμφισβήτησης του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν. Οταν όχι μόνο δε δεσμεύεσαι για άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές και για καμία συμμετοχή σε νέες επεμβάσεις, αλλά στρώνεις το έδαφος για το αντίθετο. Οι ευχές για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ δεν έχουν καμία αξία, όταν υιοθετείς ανοιχτά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα περί «πάταξης της τρομοκρατίας» και «ενεργειακής ασφάλειας», που χρησιμοποιήθηκαν και προηγουμένως για εξαπόλυση πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, μαζί με την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης τους στα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οφείλουν να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα εναντίον όσων ευθύνονται για τα εγκλήματα αυτά, εναντίον της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους, εναντίον του ίδιου του σάπιου, βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.


*

ΠΑΜΕ
Την Κυριακή η συναυλία για τα 16χρονά του

Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία, αφιερωμένη στο διεθνές εργατικό τραγούδι, διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 26 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ. Η συναυλία οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ίδρυσή του και μπροστά στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, έχει σκοπό να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, με τη λαχειοφόρο που βρίσκεται σε εξέλιξη.


ΣΕΛ.  13


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Γκρίζες ζώνες» για την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων

ΣΕΛ.  12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Απαίτησαν ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες

ΣΕΛ.  7
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Προσανατολίζονται σε απεργία για τις 20 Μάη

ΣΕΛ.  15
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 1η του Μάη

Δεκάδες εκδηλώσεις και συσκέψεις πραγματοποιούν Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και την απεργία.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.


ΣΕΛ.  13


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org