Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Προστάτες των πολιτών» οι μηχανισμοί καταστολής του λαού

Το στρατηγικό, και όχι απλά τον εκτελεστικό ρόλο για τα Σώματα Ασφάλειας της χώρας, εγκαινίασε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υλοποιώντας, έτσι, και τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θέσεις που δίνουν τη δυνατότητα για πλήρη αυτοτελή δράση κατά του λαϊκού κινήματος και ανοίγουν το δρόμο ανοχής και υποταγής του λαού στους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς, καμουφλάροντας τα Σώματα Ασφάλειας ως ...προστάτες των πολιτών!

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, με άλλα λόγια, αυτά που είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούσης που χαρακτήρισε τα Σώματα Ασφάλειας ως εργαλείο εξασφάλισης της «κοινωνικής συνοχής» και ότι πρέπει να ξεκινήσει «μια νέα εποχή στις σχέσεις Αστυνομίας - πολίτη». Δηλαδή, τα Σώματα Ασφάλειας εργαλεία εξαναγκασμού υποταγής του λαού στο κεφάλαιο. Αυτό εννοούν με την κοινωνική συνοχή.

«Να επιτύχουμε ουσιαστική συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο», δήλωσε και ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως «μια από τις προγραμματικές δηλώσεις και προτεραιότητα είναι να ξαναφέρουμε τον αστυνομικό εκεί που τον χρειάζεται, στη γειτονιά». Το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης πασχίζει για συναίνεση και ανοχή στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, με θεσμούς όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς, η κοινοτική αστυνόμευση, η πεζή αστυνόμευση, τα συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας στις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται για το μοντέλο αστυνόμευσης που προωθήθηκε κυρίως από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αλλά και από τις συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι ...συνέργειες των κατασταλτικών μηχανισμών με τους πολίτες θα υλοποιηθούν και με τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Περιφέρεια Αττικής. Η συμφωνία αφορά τους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. Η συνεργασία υλοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για ασφαλείς κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Για την εξασφάλιση δε της σχετικής συναίνεσης στην αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Γ. Πανούσης θα συναντηθεί με τους πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, Ν. Φλωρίδη και Ν. Δένδια.

Η υποκρισία της «ήπιας χρήσης» των ΜΑΤ...

Για τις διαδηλώσεις, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι δεν είναι εχθρός της Αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές στο τμήμα της Αστυνομίας που χειρίζεται τις διαδηλώσεις. Από κοντά ο Γ. Πανούσης υποστήριξε ότι «δεν θα αντιμετωπίζεται το πλήθος ως ομοιογενές, αλλά ούτε και εκ των προτέρων επικίνδυνο». Ομως, πρόσθεσε πως η Αστυνομία θα δείξει δείγματα «ήπιας χρήσης της νόμιμης και πάντα κοινωνικά πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης και διακινδύνευσης της ασφάλειας». Την ίδια ώρα, οι διμοιρίες της ΥΑΤ (σ.σ. τα γνωστά ΜΑΤ) και της ΥΜΕΤ θα συνεχίσουν τις δράσεις τους και θα αποκτήσουν προπομπό την υπό ίδρυση υπηρεσία επιτήρησης - διαμεσολάβησης διαδηλώσεων, η οποία θα διαχειρίζεται τις διαδηλώσεις και μόνο σε περίπτωση που τα πράγματα παίρνουν «άσχημη» τροπή θα επεμβαίνουν τα ΜΑΤ. Οι υπηρετούντες στη συγκεκριμένη ομάδα θα φέρουν αστυνομική ράβδο, πηλίκιο, ασύρματο, πιστόλι, ελαφρύ αλεξίσφαιρο γιλέκο, ορατά διακριτικά και θα φορούν μπλε στολή.

Με άλλα λόγια, η καταστολή θα παραμείνει και θα χρησιμοποιείται ανάλογα με τις συνθήκες, αφού τίποτα δεν εγγυάται ότι δε θα σταματήσουν οι επελάσεις των ΜΑΤ κατά των διαδηλώσεων, την ίδια στιγμή που η πολιτική της συγκυβέρνησης υλοποιεί τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα όπως οι προηγούμενες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «όσοι νομίζουν ότι θα εκβιάσουν τη Δημοκρατία και θα διαρρήξουν την ενότητα της χώρας είναι γελασμένοι». Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ. και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των αστυνομικών και για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σταδιακά οι αδικίες και στο μισθολογικό επίπεδο.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες με τους οποίους θα ασχοληθεί η κυβέρνηση: τους όρους εργασίας των αστυνομικών, την εκπαίδευσή τους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία στην Αστυνομία. Εκανε, επίσης, λόγο για την ύπαρξη οργανωμένων θυλάκων εντός της. «Τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπίζονται ριζικά και άμεσα», είπε. Ο Αλ. Τσίπρας παρέμεινε πάνω από δυο ώρες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συναντήθηκε και με τον διοικητή της ΕΥΠ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org