Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Κροκοδείλια δάκρυα... και νέες αποφάσεις που ανάβουν φωτιές στους λαούς

Περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα χτες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ενώ είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που σπέρνει φτώχεια, προσφυγιά και θάνατο, σε όφελος των μονοπωλίων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί στο Λουξεμβούργο, με την προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (την Αθήνα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής). Προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η Ιταλίδα ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει «άμεσα μέτρα» για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της «κρίσης των προσφύγων» αποτελεί «ηθικό καθήκον» της ΕΕ.

Και χτες αποφάσεις που επιτείνουν το μεταναστευτικό

Στο διά ταύτα, βέβαια, και χτες πάρθηκαν αποφάσεις που κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τις αιτίες του μεταναστευτικού, ίσα ίσα το επιτείνουν.

Παραδείγματος χάριν, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Αναθεώρηση της Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ (οι σχέσεις με τις χώρες στα ανατολικά και νότια σύνορά της) αναφέρεται επί λέξει ότι «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα και τις ανάγκες της ΕΕ και των γειτόνων της, τη δέσμευση των γειτόνων στις μεταρρυθμίσεις, τη φιλοδοξία οικοδόμησης εταιρικής σχέσης, καθώς και διάφορες προκλήσεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον». Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, πολιτική που οδηγεί σε εξαθλίωση και μετανάστευση διευρυνόμενα τμήματα του πληθυσμού...

Αντίστοιχα, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με το «Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την περιοχή του Σαχέλ για την περίοδο 2015 - 2020», μια περιοχή δηλαδή όπου ήδη «τρέχουν» σειρά στρατιωτικών και αστυνομικών αποστολών της ΕΕ (EUTM Mali, EUCAP Sahel Niger και EUCAP), με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς να βάζουν στο στόχαστρο την πλούσια σε κοιτάσματα και μεταλλεύματα ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής...

Ενταση του ανθρωποκυνηγητού στη Μεσόγειο

Το απόγευμα, μέτρα διαχείρισης του μεταναστευτικού αναζητήθηκαν και με την παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, όπως και του επιτρόπου της Κομισιόν, αρμόδιου για το μεταναστευτικό, Δ. Αβραμόπουλου. Η ουσία, πίσω από τις παχιές κουβέντες, είναι ότι οι κυβερνήσεις κρατών στα νότια της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος) επιζητούν μεγαλύτερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και να μπορούν να μεταφέρουν κάποιους μετανάστες και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (κάτι που απαγορεύεται βάσει των Κανονισμών του Δουβλίνου), «βάρος» το οποίο δεν θέλουν επ' ουδενί να επωμιστούν άλλες κυβερνήσεις.

Οι δε προσανατολισμοί για ένταση των περιπολιών στη Μεσόγειο, σημαίνουν ουσιαστικά ένταση του ανθρωποκυνηγητού και ανάληψη ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων από πλευράς των μεταναστών, δρομολόγια σε μέρες με χειρότερο καιρό προκειμένου να μπουν στην ΕΕ και νέες εκατόμβες θυμάτων στη Μεσόγειο...

Τέλος, αναφορές περί διασφάλισης της «ειρήνης» σε Λιβύη - Συρία - Ιράκ, προκειμένου τάχα να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, προετοιμάζουν για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα και το μεταναστευτικό, μαζί με το πιο «κλασικό» πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», το οποίο περιλαμβάνεται και στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org