Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνήθηκε η κοινή θέση των «15» έναντι της Τουρκίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) σε επίπεδο πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συμφώνησε χτες στις Βρυξέλλες σε «κοινή θέση» των 15 κρατών - μελών έναντι της Τουρκίας, ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης (ΣΣ) ΕΕ - Τουρκίας στο Λουξεμβούργο, την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές η «κοινή θέση» δεν παρουσίασε «κανένα πρόβλημα» και επιτεύχτηκε «ισορροπία» που φαίνεται να «ικανοποιεί» και την ελληνική πλευρά. Η Αγκυρα έχοντας ικανοποιήσει όλους τους στόχους, που είχε θέσει από το Ελσίνκι και μετά, υψώνει εκ νέου τον πήχη και απαιτεί από την ΕΕ να της παραχωρηθεί το δικαίωμα έναρξης διαδικασίας «προ-αξιολόγησης», γεγονός που θα «υπερβεί» τις αποφάσεις του Ελσίνκι και θα προχωρήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας της Τουρκίας με έναρξη «προδιαπραγματεύσεων» ένταξης.

Αμέσως μετά την ευνοϊκή απόφαση για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Γκέτεμποργκ (15/16 Ιούνη 2001), η Αγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη νέα κατάσταση ανοίγοντας νέο κύκλο πιέσεων και διαπραγματεύσεων προς την ΕΕ. Οσον αφορά το Κυπριακό η κατάσταση παραμένει αδιευκρίνιστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αποφάσεις του Γκέτεμποργκ υπάρχει ολόκληρη παράγραφος για την Τουρκία, αλλά, για πρώτη φορά, δεν υπάρχει νύξη για την Κύπρο. Τα πράγματα έχουν αποκατασταθεί σύμφωνα με τις τουρκικές στρατηγικές επιδιώξεις.

Στην «κοινή θέση» τήης ΕΕ θα υπάρχει αναφορά στη γενικόλογη «υποστήριξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό», σύμφωνα με τις «θέσεις» του ΓΓ του ΟΗΕ και τα σχετικά ψηφίσματα, σύμφωνα με το ευχολόγιο του Ελσίνκι. Οι δεκαπέντε προτρέπουν την Τουρκία να «ενθαρρύνει» την τουρκο-κυπριακή πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «και άλλα μέρη» έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην επανάληψη των συνομιλιών.

Οσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, το Γκέτεμποργκ κάνει λόγο για «νέες προσωπικές» και για «ικανοποιητική πρόοδο», που έχει επιτευχθεί στη λεγόμενη «προενταξιακή στρατηγική», και χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» την υποβολή από την Τουρκία του «εθνικού προγράμματος για την υιοθέτηση του κεκτημένου».

Η «κοινή θέση» των δεκαπέντε θα επαναλαμβάνει την «προτεραιότητα της εταιρικής σχέσης προσχώρησης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προενταξιακής στρατηγικής». Πρόκειται για τη «συμφωνία - πλαίσιο» που με εντολή του Ελσίνκι έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και καθορίζει τους κανόνες του «παιχνιδιού». Στα πλαίσια αυτής της «στρατηγικής» έχει θεσπιστεί και «συμπεριλαμβάνεται ενισχυμένος πολιτικός διάλογος».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Γκέτεμποργκ «το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει να θεσπιστεί από το Συμβούλιο της ΕΕ ενιαίο χρηματοδοτικό πλαίσιο για την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία». Η Ελλάδα έχει άρει όλες τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί μετά τα Ιμια. Για την ΕΕ η οικονομική ευρωστία της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη σημασία και όπως τονίστηκε με έμφαση στο Γκέτεμποργκ, από πλευράς της Αγκυρας «το οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ