Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Εντείνονται οι αντιδράσεις

Κάλεσμα - πρόσκληση προς όλους τους κατοίκους της Μυτιλήνης, να πάρουν μέρος στη σημερινή σύσκεψη που θα γίνει, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου, με στόχο τη δημιουργία Επιτροπής Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, απευθύνουν 20 προσωπικότητες του νησιού.

Στο κάλεσμά τους, οι Μυτιληνιοί υπενθυμίζουν πως αυτές τις μέρες ψηφίστηκε ο νόμος, «που στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της "τρομοκρατίας" χτυπά θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού», ενώ επισημαίνουν πως ο λεγόμενος αυτός τρομονόμος έχει καταγγελθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του επιστημονικού και νομικού κόσμου της χώρας μας και έχει ήδη συναντήσει σοβαρές λαϊκές αντιδράσεις. «Η αντίσταση σ' αυτό το νομοσχέδιο - "έκτρωμα" πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει, ώστε να καταστεί ανενεργό, να καταργηθεί στην πράξη. Να αντισταθούμε στην προσπάθεια να περάσουν νέα αντιδημοκρατικά αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτό για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες», τονίζουν οι 20 προσωπικότητες του νησιού και καλούν όλο το λαό του νησιού σήμερα στο Παλιό Δημαρχείο.

Το συγκεκριμένο κάλεσμα - πρόσκληση υπογράφουν οι: Στ. Αποστόλου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μανταμάδου, Μάκης Αξιώτης, Παν. Βαμβουρέλλης, νομαρχιακός σύμβουλος, Παύλος Βογιατζής, δήμαρχος Γέρας, Περικλής Γαλετσέλης, καθηγητής, Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης, Σταύρος Δημηρούδης, πρόεδρος ΔΣ Μυτιλήνης, Ευστράτιος Καραγεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Γέρας, Δημ. Καρατζιτζής, δήμαρχος Μανταμάδου, Απ. Κομνηνάκας, δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣ Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο, Βασ. Μαμώλης, πρόεδρος ΤΣ Λουτρών και δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος ΕΒΕ, Βαγγέλης Παλαιολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος, Γ. Πέρος, ζωγράφος, Παν. Πλωμαρίτης, καθηγητής, Δ. Σιαμέτης, πρόεδρος Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Μ. Τσιριγώτης, δικηγόρος, Βαγγέλης Χριστοδούλου, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης και Στρατής Ψαρράς, δικηγόρος και μέλος ΚΠΕ ΔΗΚΚΙ.

- Παράλληλα, «Οχι στον τρομονόμο» λέει, με ανακοίνωσή του, και το ΔΣ της ΤΕΔΚ Λέσβου, το οποίο εκφράζει τη θλίψη του για τον τρόπο ψήφισης του "τρομονόμου" στη Βουλή από 20 παρόντες βουλευτές, «γεγονός που υποβαθμίζει και προσβάλλει το θεσμό του Κοινοβουλίου». Σημειώνεται ενδεικτικά στην ανακοίνωσή του: «Το γεγονός ότι επτά από τους δέκα επιφανείς νομικούς, που όρισε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην εισηγητική επιτροπή του νομοσχεδίου αποχώρησαν, δημοσιοποιώντας την αντίθεσή τους, αποδεικνύει ότι ο "τρομονόμος" ήταν απαίτηση των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν λαούς και πολίτες».

- Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τον «τρομονόμο» εξέδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου, το οποίο τονίζει: «Καταδικάζουμε την εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, ο οποίος στην κυριολεξία προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του ανθρώπου. Ισχύοντες νόμοι υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Δε χρειάζεται, κατά συνέπεια, η δημιουργία καινούριων νόμων, οι οποίοι απλώς και μόνο θέτουν τους πολίτες σε διλήμματα και δημιουργούν καινούρια αδιέξοδα στην κοινωνία».

- Το ΔΣ του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως με το νέο νόμο βάλλεται ευθέως το συνταγματικό δικαίωμα των δημόσιων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων και κάθε συνδικαλιστής που θα μετέχει σ' αυτές θα αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει τρομοκράτης. Στην ανακοίνωσή του δε, ζητά την κατάργηση του «τρομονόμου», ενώ δεσμεύεται πως «οι ηλεκτρολόγοι, μαζί και με άλλους κοινωνικούς φορείς, θα αγωνιστούν για να μην περάσει ο νόμος και θα περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους που βρίσκονται υπό αίρεση και υπό απειλή».

- Με το ψήφισμα της Γενικής Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσής (ΓΑΣ) του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλληλικού Προσωπικού ΟΤΕ (ΠΣΥΠ ΟΤΕ) τονίζει: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ αυστηρό τίμημα. Θεωρούμε όμως ότι η ψήφιση του "τρομονόμου" παράγει έλλειμμα δημοκρατίας και προκαλεί ντροπή το γεγονός ότι ένας τόσο σοβαρός νόμος με τεράστιες επιπτώσεις και κινδύνους κατάχρησης ψηφίστηκε με παρουσία μόλις 20 βουλευτών».

- Σε επαγρύπνηση και παλλαϊκή αντίσταση για να μην περάσει στην πράξη ο «τρομονόμος» που ψηφίστηκε κατ' επιταγήν των Αμερικανών, καλούν με κείμενο που υπογράφουν οι 10 από τους 17 δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης που ήταν παρόντες στο τελευταίο ΔΣ.

Στο κείμενο καταγγέλλεται ότι «σκοπός του νόμου είναι το φίμωμα του λαϊκού κινήματος μπροστά στις ανερχόμενες αντιδράσεις, εξαιτίας της λαίλαπας των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και τη χειροτέρευση της κατάστασης στην περιοχή». Επίσης σημειώνεται πως «ο λαός τόσο με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του με αφορμή το Ασφαλιστικό, όσο και με τη στάση που τήρησε ενάντια στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, έδειξε ότι διαθέτει αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αντικρούσει κάθε αντιλαϊκό σενάριο απ' όπου κι αν προέρχεται». Τέλος δηλώνεται πως «το Δημοτικό Συμβούλιο, και στην προσπάθεια κατάργησης του "τρομονόμου" στη ζωή, θα συμπαραταχθεί μαζί με το λαϊκό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ