Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Απαράδεκτες οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τις αντιδράσεις των διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ, καθώς, όπως σημείωσε, στρέφονταν κατά δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Στην επισήμανση αυτή, προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο.

Ο Κ. Σημίτης, όταν τον ρώτησε ο Πρόεδρος πώς πήγαν οι εργασίες της συνόδου, είπε: «Η σύνοδος έδειξε πόσο μπορεί η κατάσταση στην ΕΕ να αλλάξει με τη διεύρυνση. Εδειξε όμως και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, την απόσταση από τους πολίτες και την ανάγκη δημοκρατικής οργάνωσης της ΕΕ». Στην παρατήρηση του Προέδρου ότι «τα όσα συνέβησαν στο Γκέτεμποργκ έδειξαν μια τάση, την ανησυχία του κόσμου», ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι «υπάρχει ανησυχία και ένα ερωτηματικό: Πού θα καταλήξει αυτή η εξέλιξη. Υπήρχαν και εκδηλώσεις βίας που είναι απαράδεκτες, γιατί οι κυβερνήσεις στην ΕΕ είναι δημοκρατικά εκλεγμένες. Το πρόβλημα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, υπάρχει, πρέπει να επισημανθεί και να το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε μια Ευρώπη, πιο ενοποιημένη, πιο κοντά στους πολίτες της».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις του κόσμου στο Γκέτεμποργκ, υποστήριξε: «Καθένας μπορεί, βεβαίως, με δημοκρατικό τρόπο να διατυπώνει τις απόψεις του. Ολες οι απόψεις είναι σεβαστές. Ολες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό, όμως, το οποίο δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό, είναι η χρησιμοποίηση βίαιων μέσων για την προβολή αυτών των απόψεων. Η δημιουργία, δηλαδή, μιας νέας κατάστασης, όπου η βία, η ένταση και η αντιπαράθεση με κάθε τρόπο θα πάρει πλέον τη θέση του διαλόγου και της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε δεχόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ