Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θα γιορτάσουν τους πρόσφυγες όσοι τους ξεριζώνουν;

Χρειάστηκε να περάσουν 50 ολόκληρα χρόνια, από τότε που υπογράφτηκε η Συνθήκη για τον καθορισμό του καθεστώτος του πρόσφυγα, για να αποκτήσουν και τα εκατομμύρια ξεριζωμένοι σ' όλον τον κόσμο, τη «δική» τους μέρα! Πρώτη Διεθνής Ημέρα του Πρόσφυγα λοιπόν η σημερινή, αλλά το ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι αμείλικτο: «Γιορτάζουμε για να θυμηθούμε τις αιτίες που προκαλούν την προσφυγιά και ν' αναζητήσουμε λύσεις, ή μήπως γιορτάζουμε για να κουκουλώσουμε και το πρόβλημα και τις ευθύνες όσων το προκαλούν;».

Ειλικρινή απάντηση στην ερώτηση, βέβαια, δεν περιμένεις, την έχεις πάρει άλλωστε ήδη απ' τις κάθε λογής «ανθρωπιστικές» οργανώσεις, που όλες τις προηγούμενες μέρες φρόντισαν να σε βομβαρδίσουν με τον οίκτο(!) τους, τη φιλευσπλαχνία(!) τους, τη φιλανθρωπία(!) τους και μ' αυτά τα συγκλονιστικά νούμερα που κάθε χρόνο αλλάζουν, προς το χειρότερο φυσικά. Για την «ταμπακιέρα» όμως - με ελάχιστες, ίσως, εξαιρέσεις - ούτε κουβέντα. Πιθανόν, γιατί η κοινή γνώμη δε χρειάζεται να προβληματιστεί - ή μάλλον είναι επικίνδυνο για κάποιους να το κάνει - πως οι 400.000 απάτριδες πρόσφυγες του Β Παγκόσμιου Πολέμου, έφτασαν σήμερα να είναι σε όλη την υφήλιο (με στοιχεία της 31/3/2001) 11.803.016! Τόσο συγκεκριμένο είναι το νούμερο, όσο αόριστες είναι για τους ενασχολούμενους με το ζήτημα οι αιτίες και οι υπεύθυνοι. Και φυσικά θα έπρεπε να είναι κανείς πολύ αφελής για να πιστέψει πως το χρέος τους απέναντι στους πρόσφυγες μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με... αριθμητικές πράξεις.

Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και θα συνεχίσει να αυξάνεται, όσο οι κυρίαρχοι αυτού του πλανήτη θα επιβάλλουν τα συμφέροντά τους - με τη δύναμη των όπλων τους, τις περισσότερες φορές - στους ασθενέστερους και τους αδύναμους του κόσμου τούτου. Στην εποχή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, είναι φανερό πλέον, πως οι πιέσεις που ασκούν τα «ανεπτυγμένα κράτη» στα λεγόμενα «υπό ανάπτυξη», έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της κυριαρχίας αυτών των κρατών, τη μετατροπή τους σε προτεκτοράτα, και την πλήρη αδυναμία τους να υπερασπιστούν δικαιώματα των πολιτών τους. Παράλληλα, η «νέα τάξη πραγμάτων» εκτός απ' τους πολέμους, έχει εγκαθιδρύσει σε πολλές περιοχές του πλανήτη καθεστώτα που παραβιάζουν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με έναν και μοναδικό στόχο: Να φιμωθεί κάθε μορφή αντίστασης και αντίδρασης, να οδηγηθούν στους δρόμους της προσφυγιάς και να εξαθλιωθούν οι άνθρωποι, που ακόμη επιμένουν να υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δε χρειάζεται, άλλωστε, να πάμε μακριά, το παράδειγμα υπάρχει δίπλα μας, είναι η Τουρκία με τα «λευκά κελιά» της, με τους δεκάδες ήδη νεκρούς αγωνιστές της, με τα εκατομμύρια των προσφύγων (για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις) και με τη σιωπή - συνενοχή ολόκληρης της «πολιτισμένης» Ευρώπης.

Στο ζήτημα του πολιτικού ασύλου να μην αναφερθούμε καλύτερα, έχουν κλείσει σχεδόν όλες οι πόρτες του ανεπτυγμένου κόσμου για τους αιτούντες άσυλο και η Ευρώπη παρομοιάζεται ήδη με «φρούριο». Μόνο αυτό να επισημάνουμε: Θα είναι ντροπή σήμερα εάν κάποιος κύριος της ελληνικής κυβέρνησης δηλώσει οτιδήποτε για την ημέρα αυτή, όταν ήδη έχει αποφασιστεί πως θα μπει και το χεράκι μας στη δημιουργία στρατιάς νέων προσφύγων, απ' τα γειτονικά μας Σκόπια αυτή τη φορά...


Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ