Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκληματική απόφαση

Σε μια νέα, εγκληματική για τους αγρότες, απόφαση κατέληξε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Διά του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, ανακοίνωσε τη δραστική και με βίαιο τρόπο μείωση της σημαντικότερης, ίσως, καλλιέργειας της χώρας, της βαμβακοκαλλιέργειας. Μια απόφαση που η ανακοίνωσή της, συνοδεύεται, όπως συνήθως, με μια επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών, των βαμβακοπαραγωγών ιδιαίτερα, αφού ο υπουργός της Γεωργίας και η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο - άσπρο. Οτι δεν πρόκειται, δηλαδή, για μείωση, αλλά για στήριξη, του εισοδήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των βαμβακοπαραγωγών!

Η απόφαση που ανακοινώθηκε για μείωση της στρεμματικής καλλιέργειας βαμβακιού κατά 700.000 στρέμματα, δεν είναι παρά η υλοποίηση της συναπόφασης της κυβέρνησης με τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια της «Ατζέντας 2000», για συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και της παραγωγής. Πρόκειται για την με μεγαλύτερη ένταση συνέχιση της πολιτικής, που επιβάλλει την περαιτέρω συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών. Αυτή η κατεύθυνση υλοποιείται τώρα από την κυβέρνηση, με τη βαμβακοκαλλιέργεια και, απλώς, μεθοδεύεται ο τρόπος υλοποίησής της.

Ησυρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας ακολουθεί τη μείωση που ήδη έχει επέλθει στην παραγωγή και άλλων αγροτικών προϊόντων, με την εφαρμογή της μεθόδου των ζωνών καλλιέργειας. Η αγωνιστική δράση ενάντια στη μείωση των καλλιεργειών και για την αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος, των θεσσαλών αγροτών, είχε κατασυκοφαντηθεί από την κυβέρνηση, η οποία τους κατηγορούσε «βαφτίζοντάς» τους μεγαλοτσιφλικάδες. Και ως τέτοιοι είχαν δήθεν στόχο την αύξηση της παραγωγής τους σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών! Τώρα όμως, αποκαλύπτονται πλήρως οι επιδιώξεις της.

Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη βίαιη προσπάθεια συρρίκνωσης της παραγωγής βαμβακιού, όπως και η αύξηση, την περασμένη χρονιά του προστίμου συνυπευθυνότητας στα 20%, στα πλαίσια της μείωσης των αγροτικών δαπανών της ΕΕ, με την «Ατζέντα 2000». Και ένα ακόμη βαρύ χτύπημα της αγροτικής παραγωγής, σε βάρος κυρίως των μικρομεσαίων αγροτών, ένα ακόμη σημαντικό βήμα ξεκληρίσματός τους. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια της ΕΕ, έχει αποδεχτεί την απαγόρευση χρηματοδότησης κάθε παραγωγικού αγροτικού έργου κλίμακας(Αχελώος, άλλα μεγάλα αρδευτικά έργα κλπ.). Η κυβέρνηση, για την επιβολή της αντιαγροτικής πολιτικής της γίνεται αδίστακτη. Την απόφασή της, για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, τη στηρίζει χρησιμοποιώντας ως άλλοθι ψευδή στοιχεία, για δήθεν υπερβολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, από τη χρήση καλλιεργητικών μέσων, (λιπάσματα, κλπ.).

Ηεπιβολή μείωσης της καλλιέργειας βαμβακιού, που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες, υπογραμμίζει πόσο αναγκαίες ήταν και είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Πως, ίσα ίσα, ο μοναδικός τρόπος να ανακόψουν την καταστροφική αυτή πολιτική στην πορεία υπεράσπισης των συμφερόντων τους είναι η αγωνιστική συσπείρωση και ένταση των δυναμικών αγώνων τους. Αγώνες, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να πολιτικοποιούνται στην κατεύθυνση ανατροπής της σημερινής αντιαγροτικής -αντιλαϊκής πολιτικής και να συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια άλλη πολιτική, μια άλλη λαϊκή διακυβέρνηση. Μπροστά στις εκλογές, οι αγρότες καλούνται να καταδικάσουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - θιασώτες της ΚΑΠ και να ενισχύσουν μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ που βρίσκεται στο πλάι και στηρίζει τους αγώνες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τρίτη χρονιά πέφτει «μαχαίρι»(2003-02-22 00:00:00.0)
«Κομμένο» βαμβάκι(2002-03-09 00:00:00.0)
Νέες κυβερνητικές τσεκουριές(2000-11-17 00:00:00.0)
Κι άλλο εισόδημα θα χάσουν φέτος(2000-03-11 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «δουλεύει» για τα ταμεία της ΕΕ(2000-02-15 00:00:00.0)
Πολιτική εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργειας(2000-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ