Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Πλήρης αποδοκιμασία Γιαννόπουλου

Μόνο δύο βουλευτές, από τους 45 της αρμόδιας επιτροπής, ψήφισαν την άρση ασυλίας του Β. Κεδίκογλου, ο οποίος μηνύθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις του σχετικά με  την δράση του στην Κατοχή

Την πλήρη αποδοκιμασία της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, που ασχολείται με τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών, συνάντησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος και η προσφιλής του τακτική να σέρνει στα δικαστήρια όποιον διαφωνεί μαζί του.

Μόνο δύο βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ) από τους 45 της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου, άρση την οποία ζητούσε ο εισαγγελέας, μετά από τρεις μηνύσεις που υπέβαλε εναντίον του ο υπουργός Δικαιοσύνης για συκοφαντική δυσφήμιση για το γνωστό θέμα της στάσης του Ε. Γιαννόπουλου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τις αποκαλύψεις του Β. Κεδίκογλου.

Ο ίδιος ο Ε. Γιαννόπουλος προτίμησε να μην εμφανιστεί στην επιτροπή και με επιστολή που έστειλε ισχυριζόταν ότι το θέμα έχει εξαντληθεί και η παρουσία του στο παρόν στάδιο δεν είναι «χρήσιμη και κρίσιμη».

Το μέγεθος της αποδοκιμασίας του υπουργού Δικαιοσύνης είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν υπολογιστεί ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στα μέλη της επιτροπής να ψηφίσουν κατά συνείδηση και μόνο δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (από τους 24) τάχθηκαν με τη θέση του Ε. Γιαννόπουλου, ψηφίζοντας την άρση της ασυλίας του Β. Κεδίκογλου. Υπέρ της άρσης, ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Κάκκαλος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Σαάτσογλου, στην εισήγησή του, πρότεινε ψήφο κατά συνείδηση, λέγοντας ότι πρέπει να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι από όλους για «το συμφέρον του τόπου».

Κατά της άρσης της ασυλίας, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι οι μηνύσεις κατά του Β. Κεδίκογλου συνδέονται με την έκφραση της άποψής του και την πολιτική του δράση. Είναι απαράδεκτο, είπε, πολιτικές διαφορές να κρίνονται στα δικαστήρια και είναι φανερό ότι η ιδιότητα του αντιστασιακού δεν αποδίδεται και δεν κρίνεται από τα δικαστήρια. Είναι, συνέχισε, επικίνδυνος ο δρόμος που ανοίγεται με την ποινικοποίηση των απόψεων, δρόμο που βαδίζει ο Ε. Γιαννόπουλος, όπως φάνηκε και από τις μηνύσεις και αγωγές 500 εκατομμυρίων που έκανε κατά του «Ριζοσπάστη», του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ» και άλλων προσώπων.

Ολες οι παραπάνω, είπε ο βουλευτής, είναι καθαρά πολιτικές διώξεις και πλήττουν την ελευθερία του Τύπου και του λόγου. Οδηγούνται στα δικαστήρια για κάποια γνώμη που εξέφρασαν και μάλιστα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι ευθύνες γι' αυτήν τη συμπεριφορά βαρύνουν συνολικά την κυβέρνηση και οδηγούν σε αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Ζαφειρόπουλος, λέγοντας ότι οι μηνύσεις του υπουργού κατά του Β. Κεδίκογλου είναι πολιτικές, καθώς τέτοια θέματα δεν κρίνονται στα δικαστήρια, ειδικά όταν αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν. «Τα ιστορικά γεγονότα δεν κρίνονται στα δικαστήρια, αλλά με διάλογο και αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας να μην αρθεί η ασυλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αφού η δίκη που θα γίνει με την άρση θα είναι πολιτική. Καταδίκασε επίσης τις μηνύσεις και τις αγωγές κατά του «Ριζοσπάστη» και του «ΝΕΜΕΣΙΣ», λέγοντας ότι ο ίδιος δε θα διανοούνταν ποτέ να καταθέσει αγωγές κατά εφημερίδων και δημοσιογράφων για κάποιες απόψεις που δεν του είναι αρεστές.

Διασύρεται ο πολιτικός λόγος στις αίθουσες των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, είπε και η βουλευτής της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, τονίζοντας ότι η επιτροπή πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για την εικόνα που παρουσιάζεται στο λαό με ευθύνη του Ε. Γιαννόπουλου.

Κατά της άρσης της ασυλίας, τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι τα όσα έπραξε ο Β. Κεδίκογλου ανήκουν στην ευρύτερη σφαίρα της πολιτικής δράσης. Κατά, τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου επανέλαβε τα όσα κατά καιρούς έχει πει για τη δράση του Ε. Γιαννόπουλου στην Κατοχή, τονίζοντας ότι αμφισβητεί ευθέως την αντιστασιακή του ιδιότητα και κατηγορώντας τον ότι εθελοντικά συμμετείχε στα κατοχικά τάγματα ασφαλείας. Χαρακτήρισε τις μηνύσεις εναντίον του ποινικοποίηση της κοινοβουλευτικής δράσης και, παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης και για κατάχρηση του δημοσίου χρήματος, επειδή από το 1952 μέχρι το 1986 έπαιρνε πολεμική σύνταξη.

Η επιτροπή απέρριψε και τις αιτήσεις άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουτσόγιωργα (για τροχαία παράβαση) και του βουλευτή της ΝΔ Θ. Κατσίκη (για παράνομη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ