Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβίωση πυρηνικών ανταγωνισμών;

Παραιτούμενος από την προεδρία της Ρωσίας ο Μπορίς Γιέλτσιν, παρέδωσε, άραγε, το βαλιτσάκι με τους κωδικούς του πυρηνικού οπλοστασίου στον εμφανιζόμενο ως πανίσχυρο Βλαδιμίρ Πούτιν, τον πολέμαρχο στην Τσετσενία;

Και σ' αυτήν την... πυρηνοδρομία ποια λάθη και ποιες επιλογές μπορεί εμφιλοχωρήσουν; Και ποιες απειλές για την ανθρωπότητα, όταν η άλλη πλευρά, η ΗΠΑ - ΝΑΤΟική πλανητική δύναμη όχι μόνο δεν τηρεί προϋπάρχουσες συμφωνίες για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων, αλλά αυτό τον καιρό επεκτείνει το σχετικό πρόγραμμά της στο διάστημα, δηλαδή το πρόγραμμα που αποκλήθηκε «πόλεμος των άστρων» κάτω από τον καμουφλαρισμένο τίτλο: «αντιπυραυλική ομπρέλα».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλοϊκά και γραφικά, αν η Ρωσία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις δεν επιφύλασσε το δικαίωμα της χρήσης πυρηνικών όπλων (τακτικών, ή, έστω μικρής εμβέλειας) εκεί όπου «θίγονται τα συμφέροντά τους, που αποτελεί πανομοιότυπο του ΝΑΤΟικού δόγματος, εμπεριέχει τη θρυαλλίδα των κινδύνων που μπορεί σήμερα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να θεωρούνται λεονταρισμοί, χωρίς αντίκρισμα και φραστικοί φαμφαρονισμοί, αλλά που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Με την ίδια, άλλωστε, οικειοποίηση και αξιοποίηση του ΝΑΤΟικού δόγματος, η Ρωσία δικαιολογεί την επέμβασή της στην Τσετσενία. Φραστικά λοιπόν έστω, το νέο ρωσικό πυρηνικό δόγμα παραπέμπει στο νέο ΝΑΤΟικό δόγμα, που εγκαινιάστηκε με την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Και αυτό με τη σειρά του, στη βάση του «οδόντα αντί οδόντος», θα μπορούσε να οδηγήσει σ' ένα νέο πυρηνικό ανταγωνισμό τρόμου.

Ηλογική αντίρρηση ότι η σημερινή Ρωσία, απλώς «μπλοφάρει», έχει το επίσης λογικό αντεπιχείρημα ότι έτσι αποδυναμωμένη όπως είναι, εγκλωβισμένη σ' ένα εσωτερικό παιχνίδι πολιτικών φατριών και αβέβαιων εξωτερικών προσανατολισμών, οικονομικά κατεστραμμένη και περικυκλωμένη, όπως αισθάνεται, μπορεί να οδηγηθεί σ' έναν ανταγωνισμό πυρηνικών απειλών. Τα διάσπαρτα στο έδαφός της, πλούσια σε αριθμό, τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά όπλα, παρέχουν τη βάση για την αναβίωση του πυρηνικού ανταγωνισμού, όταν μάλιστα, μικρές πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Ινδία, και το Πακιστάν εκτοξεύουν, κατά καιρούς μεταξύ τους απειλές.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ