Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
«Ομηρος» των δημοσκοπήσεων

Πανελλαδικές δημοσκοπήσεις με λεπτομερή στοιχεία περιμένει να πάρει στα χέρια του, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ανάμεσα στις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη και στις αρχές του Μάρτη για να λάβει τις τελικές(;) αποφάσεις του περί του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Τα παραπάνω υποστήριζαν χτες ανώτατες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις του Κ. Σημίτη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, πριν λάβει τις αποφάσεις του, θα επιθυμούσε οι εν λόγω δημοσκοπήσεις (οι οποίες θα είναι πανελλαδικές) να παρουσιάζουν μια «διαφορά ασφαλείας» από τη ΝΔ της τάξης των δύο ή τριών ποσοστιαίων μονάδων, που θα έδινε στο κόμμα του την προοπτική για ανάληψη εκ νέου της εξουσίας. Οπως διέρρευσε από το στενό πολιτικό κύκλο του πρωθυπουργού, υπάρχει έντονος προβληματισμός για μια ενδεχόμενη ήττα στις προσεχείς εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από διαδοχικές συναντήσεις, που ο είχε ο Κ. Σημίτης, με τους υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, καθώς και με τον Αλ. Παπαδόπουλο, αυτό που προκύπτει σαν συμπέρασμα είναι ότι ο Κ. Σημίτης θέλει με κάθε τρόπο να συνδέσει το όνομά του, με την υπογραφή της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έντονες πιέσεις από οικονομικούς παράγοντες της χώρας, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τεράστιο πρόβλημα στην επαρχία και κυρίως με τον αγροτικό κόσμο. Οπως, ισχυρίζονται τα κυβερνητικά κλιμάκια, την ένταση, που υπάρχει στην επαρχία θα προσπαθήσουν να την εξομαλύνουν, μέσα από την τροπολογία για τα πανωτόκια. Υπάρχουν, μάλιστα, προτάσεις από στελέχη της κυβέρνησης, για τη δημιουργία ειδικού άρθρου -που θα προστεθεί στα υπάρχοντα- για τους αγρότες, οι οποίοι και θα κληθούν να διαλέξουν τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών τους. Αυτό υποστηρίζουν, οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι εφικτό, με δεδομένο ότι η Αγροτική Τράπεζα, που είναι ο αποκλειστικός πιστωτής των αγροτών, δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Και έτσι δε θα προκαλέσει, ισχυρίζονται, μια τέτοια κίνηση κλονισμό στη χρηματιστηριακή αγορά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να φυλάξει τα νώτα του, αν τα αποτελέσματα των αναμενόμενων δημοσκοπήσεων δεν τον οδηγήσουν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ζήτησε συμβουλές από τα οικονομικά του επιτελεία, εάν την περίοδο του Σεπτέμβρη, θα μπορέσει να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων φιλολαϊκών μέτρων... και παροχών, όπως είχε κάνει και το Σεπτέμβρη του 1999. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα οικονομικά επιτελεία, τον διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Τα σενάρια των εκλογών, είναι φανερό ότι «πονοκεφαλιάζουν» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, στον ορίζοντα, είναι ότι το «όπλο» του ΠΑΣΟΚ, αν οι εκλογές γίνουν μέσα στον Απρίλη θα είναι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Αλλιώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, εκλογές δηλαδή τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα πάντα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, θα προσπαθήσει το ΠΑΣΟΚ να εξαργυρώσει τα όποια φιλολαϊκά μέτρα και θα προβάλει τα μεγάλα έργα, αφού η ένταξη στη Νομισματική Ενοποίηση, θα έχει ήδη «χωνευτεί» από την κοινή γνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ