Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Οπου λεφτά υπάρχουν

Στις Θέσεις για το 19o Συνέδριο του ΚΚΕ τίθενται πάρα πολλά ζητήματα. Σημαντικά όπως ο προσανατολισμός του στην εργατική τάξη, η έμφαση που πρέπει να δοθεί στη νεολαία, η ανάγκη να ενταχθούν μαζικά μετανάστες στο κίνημα, η δράση για να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός, να εκφραστεί διεθνιστική αλληλεγγύη, να εκδηλωθεί ο γνήσιος πατριωτισμός σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, ενδεχόμενος πόλεμος να μετατραπεί σε ευκαιρία της εργατικής τάξης να αντεπιτεθεί. Στις Θέσεις αναλύεται ο ρόλος της εργατικής τάξης και η Λαϊκή Συμμαχία.

Γι' αυτό μεταφέρω την εξής πτυχή της πραγματικότητας στον προσυνεδριακό διάλογο. Τα μονοπώλια έχουν έναν ακόμη σύμμαχο εναντίον των εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων. Τις προηγούμενες δεκαετίες στρατολογήθηκαν εξαγοραζόμενοι εκατοντάδες χιλιάδες με ρουσφέτια, κομματικούς διορισμούς στο Δημόσιο, προνομιακές προαγωγές, μισθούς και επιδόματα χωρίς δουλειά, πρόσβαση στη διαφθορά, ειδικές επιδοτήσεις και άλλους τρόπους. Κυρίως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο, πέτυχε το κεφάλαιο τη σύσταση ενός μηχανισμού από τμήματα εργαζομένων και μικροαστών ορκισμένων να το υπηρετούν μέχρι την τελευταία σύνταξή τους.

Δεν αναφέρομαι σε κάποιον κλάδο εργαζομένων, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, αλλά σε έναν στρατό συγκεντρωμένο κυρίως στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, τα Πανεπιστήμια, τα Σώματα Ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη, πρόσφατα τις ΜΚΟ, ενώ υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία γενικότερα. Πρόκειται για μια μεγάλη μειοψηφία, χρήσιμη στο σύστημα για τον έλεγχο του λαού. Χρησιμοποιήθηκε για να απαλλαγούν οι καπιταλιστές από την αγωνιστική παράδοση που μας κληροδότησαν το ΕΑΜ, o ΕΛΑΣ, ο Δημοκρατικός Στρατός, κάτι που δεν επιτεύχθηκε ούτε με τις εξορίες, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τη στρατιωτική δικτατορία.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε αυτόν τον παράγοντα σήμερα, γιατί επιτίθεται ανελέητα στην εργατική τάξη και το Κόμμα. Οι πιο βολεμένοι αποδεικνύονται πιο Πάγκαλοι και από τον Πάγκαλο σε προθυμία να αναπαράξουν αντικομμουνισμό, όπως με αφορμή τα οικονομικά του ΚΚΕ ή τη συχνότητα του «902» τώρα.

Επίσης, με το παράδειγμα και την οικονομική τους επιβίωση, αν όχι ευμάρεια, καθίστανται παράγοντας αντιδραστικοποίησης του λαού, μάχονται τον ταξικό χαρακτήρα που προσδίδουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στήριξαν τα μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων, με συνθήματα τύπου «όλοι ίδιοι είναι», «έξω τα κόμματα», «έξω τα συνδικάτα». Πρόβαλλαν «αυθόρμητα» την επιδίωξή τους να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους στην ελπίδα που έχει ο λαός να ανακουφιστεί. Παράλληλα πρωτοστάτησαν στην υπεράσπιση της ΕΕ απειλώντας με τον κίνδυνο να χαθούν οι καταθέσεις, να χρεoκοπήσει η χώρα.

Επειδή αυτοί οι οπαδοί του συστήματος έχουν ως μοναδικό τους γνώμονα το προσωπικό μικροσυμφέρον, χρησιμοποιούνται σε ελιγμούς για να εγκλωβιστεί κόσμος που σκέφτεται και θα μπορούσε να αγωνιστεί ή αγωνίζεται, η πλειονότητα δηλαδή του λαού που δεν ακολουθεί το ΚΚΕ.

Εγιναν η κρίσιμη μάζα σε αποφασιστικές στιγμές, όπως ήταν η μαζική μετακίνηση οργανωμένων του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας στους εργαζόμενους ρεύμα υπέρ του υποτιθέμενου μικρότερου κακού που αντιπροσώπευε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το 2009 υπέρ του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας δυναμική που ενίσχυσε την προσδοκία για προοδευτικές αλλαγές σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί και τάση η νεολαία να βασίζεται σε λύσεις με τη χώρα εντός της ΕΕ, χωρίς την προοπτική ανατροπής του συστήματος.

Επηρεάζουν το λαό σε αντικομμουνιστική κατεύθυνση, γι' αυτό ενισχύθηκε η Χρυσή Αυγή από κόσμο που θέλει να αντιδράσει στην κυρίαρχη πολιτική. Κάποιοι εξάλλου ευνοήθηκαν από την κατοχή ακόμα, από τους ναζί, μετά με τη νίκη του ιμπεριαλισμού, με τη δικτατορία. Προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της μεταπολίτευσης, συνήθως αποκομίζοντας όφελος, τώρα τους έπληξε η κρίση και γύρισαν στις παλιές τους αγάπες που ποτέ δεν ξέχασαν.

Αυτός ο μηχανισμός επηρεάζει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς, γιατί εκτός της γενικότερης παρουσίας του στην κοινωνία, κατέχει σημαντικές θέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι οι αντεξουσιαστές που μας εγκαλούν για συστημικότητα.

Βάσει των παραπάνω κρίνω ανεπαρκείς τις Θέσεις, με τις οποίες γενικά συμφωνώ, και την επιχειρηματολογία του Κόμματος ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη Θέση 21 γίνεται αναφορά στην εργατική αριστοκρατία, περιορισμένη όμως χωρίς πιο συγκεκριμένη ανάλυση και στοιχεία. Προτείνω να εμπλουτιστούν και να επικαιροποιηθούν οι Αποφάσεις και η επιχειρηματολογία για το συγκεκριμένο θέμα.

Να μην παρακάμπτουμε το πώς στηρίζεται η πλουτοκρατία, στο όνομα του να μην υποβαθμίσουμε το αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο της ταξικής πάλης. Οχι επειδή συκοφαντούνται δημόσιοι υπάλληλοι, οι αγρότες, διαδοχικά όλος ο λαός για να διχαστεί και να διευκολυνθεί το ξεπούλημα, να μη δώσουμε την απαιτούμενη σημασία. Ετσι θα βοηθήσουμε να προκύψουν τα σωστά συμπεράσματα.

Τον πλούτο τον έχουν ιδιοποιηθεί τα μονοπώλια, τα οποία ευθύνονται και για το δημόσιο χρέος, δεν ανεχόμαστε όμως τους πληρωμένους να χειραγωγούν το λαό που υποφέρει. Ασχολούμαστε εμείς. Δεν φοβηθήκαμε το λαό και την αλήθεια, έχουμε το δίκιο για να μιλήσουμε με θάρρος. Ακόμα και αν τα σαλόνια απλωθούνε στην αυλή της αστικής τάξης, με αποτέλεσμα να μην χωράνε πια τόσοι αυλικοί για να υπερασπιστούν το σύστημα, η εξαγορά θα παραμείνει τρόπος προστασίας της εξουσίας των καπιταλιστών.

Κλείνω εκφράζοντας την αισιοδοξία μου ότι ο λαός τελικά θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια για να σταματήσει την εξαθλίωση, την απαξίωση της εργατικής δύναμης, την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τη μετατροπή της χώρας σε φυλάκιο για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό.

Οι λαοί θα νικήσουν.

Οσα dislike και να γίνουν.


Φοίβος Καπερώνης
ΟΒ Παγκρατίου - Γούβας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ