Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΚΤ
Γυροφέρνουν τη λεία από τα κυπριακά υποκαταστήματα

Απειλές ακόμη και για μονομερή απόφαση «απορρόφησης» των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Με συντριπτικά χτυπήματα, απροκάλυπτους εκβιασμούς και απειλές μέχρι και για τη μονομερή απόφαση από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ «απόκτησης» των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, κλιμακώνεται το σχέδιο για ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, στο πλαίσιο του καταμερισμού ρόλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνει συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, κλείνει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών και επιπλέον φτάνει στο σημείο να απαιτήσει εδώ και τώρα την επιστροφή των κεφαλαίων που έχει διοχετεύσει για τη ρευστότητά τους, ύψους αρκετών δισ. ευρώ.

Ειδικότερα :

-- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με χτεσινή απόφαση, δίνει στην κυπριακή κυβέρνηση, διορία μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μάρτη, προκειμένου να αποδεχθεί «συμφωνία στο πρόγραμμα των ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών». H απόφαση επισημαίνει ότι το «τρέχον επίπεδο έκτακτης ανάγκης ρευστότητας» (ELA) θα διατηρηθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Δηλαδή, στη συνέχεια θα απαιτήσουν την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν διοχετεύσει στις κυπριακές τράπεζες. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η τέτοια εξέλιξη θα διαμορφώσει συνθήκες ανεξέλεγκτης πτώχευσης.

-- Η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μονομερή απόφαση απόκτησης των υποκαταστημάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των υποκαταστημάτων των τραπεζών Κύπρου, CPB (πρώην «Λαϊκή») και Ελληνικής Τράπεζας, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των μετόχων τους, όπως της κυπριακής κυβέρνησης, ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ιδιωτών-μεγαλομετόχων. Το πάνω χέρι έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με όχημα το «καλό» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο είναι ο μοναδικός μέτοχος, σχεδιάζεται να προχωρήσει το σχέδιο εξαγοράς-συγχώνευσης, είτε σε «συμφωνία», είτε μονομερώς. «Προσφορές» στην Τράπεζα της Ελλάδας που θα τις εξετάσει, έχουν υποβληθεί από τους ομίλους της Εθνικής, «Αlpha» και Πειραιώς.

Από αυτή τη σκοπιά είναι μάλλον αναμενόμενη η αντίδραση της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Η τράπεζα που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης - εξαγοράς της από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, χαρακτηρίζει «παρακινδυνευμένη αν δεν υπάρχει ήδη -έστω υπό διαμόρφωση- καλύτερη εναλλακτική λύση», την απόφαση της Κυπριακής Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στο βδομαδιάτικο ραπόρτο, η «αβεβαιότητα των κυπριακών εξελίξεων δεν αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία».

Στο ίδιο πνεύμα, επείγονται να βρεθεί άμεσα το μείγμα διαχειριστικής λύσης στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι «κυπριακές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα» και καλούν την κυπριακή κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους στο Γιούρογκρουπ να «δείξουν την απαραίτητη σύνεση και να εντείνουν την προσπάθειά τους για εύρεση λύσης άμεσα».

Τον «συστημικό κίνδυνο» για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα για την ευρωζώνη αναμένεται να επικαλεστεί και η συγκυβέρνηση με ειδικό νομοθετικό διάταγμα, με το οποίο εκβιάζει για την περίπτωση που παραστεί «ανάγκη». «Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί πάρα πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει χρόνος», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνεργασία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς. «Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και για θέματα οικονομικής πολιτικής γενικότερα», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ