Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»
Σπάει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι

Διαδηλώσεις χτες έξω από την κυπριακή Βουλή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η Λαϊκή Τράπεζα, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, διασπάται σε «καλή» και «κακή». Στην πρώτη θα μεταφερθούν οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, όπως και τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της, ενώ η παλαιά τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση. Το προϊόν της εκκαθάρισης θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση κατά προτεραιότητα των καταθετών με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, εκτός της νέας τράπεζας που δημιουργείται θα τεθούν περίπου 500 εργαζόμενοι. Με τον τρόπο αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα εξοικονομήσει τα 2 από τα 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα. Η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το όριο ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ της περιορίζεται στα 260 ευρώ ημερησίως, επικαλούμενη «μεγάλη ζήτηση μετρητών».

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, έξω από την κυπριακή Βουλή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κυρίως από εργαζόμενους της Λαϊκής, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, έλαβαν ειδοποιήσεις για απόλυσή τους. Μέχρι αργά το βράδυ, στο σημείο συγκεντρωνόταν κόσμος, ενώ στην Ολομέλεια συζητούνταν νομοσχέδια που δεν είχαν άμεση σχέση με τη διαχείριση της κρίσης και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος εισηγήθηκε την κατεπείγουσα ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, με αιχμή τη Λαϊκή Τράπεζα, η εξυγίανση «αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ».

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε καλέσει την κυβέρνηση σε άμεση συνομολόγηση συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ, «η οποία, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την παροχή συνεχούς ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, ούτως ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία», χαρακτηρίζοντας ολέθρια μια εναλλακτική, η οποία οδηγεί στη διάλυση κυπριακών τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ